Kau Sahabat,Kau Teman !!

Like Me !!

silalah klik ...

Global Promotion Alliance

maaf andai ku mencintaimu ...

semalam duk layan cite ayat-ayat cinta . ending die sangat sedihkan . teringat lak ayat maria ( watak lam cite tue ). "kini aku mengerti antara cinta dan memiliki dua perkara yang berbeza". cinta tak harus memiliki . memiliki tak semestinya selamanya . walau kita cinta orang tue kekadang kita x bole memiliki dia dan adakah kita ingin memiliki dia untuk selamanya . dah macam kene lak ngan aku . walaupun aku cinta dia aku takkan bole memiliki dia sebab die lebih sayangkan orang lain dan orang itu lebih memerlukan dia . apa yang aku harapkan aku akan terus kekalkan rasa cinta itu sebab sebahagian rasa itu ada kegembiraan disebaliknya . never being happy and feel suprising before . walau untuk beberapa hari .

saat pertama kua makan bersama berdua ada satu rasa yang wujud . tetibe ngah makan sambil berborak dia wat aku rasa malu sebab die tenung aku sambil tersenyum . indah . pergi suatu tempat yang aku teringin nak pergi . buaian pusing . indah . heaven . sambil pegang tangan . menarik hati . for the ted . for the fes time . swear . never felt before . hari demi hari . bagai hari itu milik aku . the most important thing . the values of give and take and appreciatable . im never learn before . aku dapat something new . aku belajar how to appreciatable . camne nak hargai setiap mase bersama and kenangan . untuk bowling . untuk tangisan . untuk tisu . untuk segalanya . gigih . amek aku . just wanna to suprising me . suapkan makan . cares bout me to do check up for my sickness . thanx . memang speechless . shocked . the way die bole remember wat i said before . for the myvi . for the shall we . for the everything . still inside my mine . try to keep remember it . even die sedih . mampu tersenyum . like the way die laugh and smile . hahaha . "berangan kau bella". mungkin cukup dengan pasaan tu kot . maybe die wanna be my fren . but i will remember the moment . im really appreciate . terharu tau . mungkin makan malam untuk kali itu kali terakhir die suapkan aku makan saat aku sedang sakit . dan aku harap senyuman dan tawaan itu bukan yang terakhir aku tengok . saat ini aku nak build up semangat aku . aku harap . untuk seminggu je . seminggu je nak rase semula rasa itu . sebelum aku accept the reality . pape pun thanx for everything .
Read More..

ketentuan & ketetapan

Assalamualaikum . Salam readers . thanx God im still alive . God give me the sense of breathness . ape yang tertulis sudah menjadi suratan . setiap kejadian . setiap ketetapan semua Allah tentukan . kita sekadar manusia biasa dan hambaNYA yang kerdil hanya mampu berserah atas segala apa  yang berlaku . Allah sentiasa memberikan yan terbaik untuk kita hanya kita sahaja yang mampu untuk menjadikan ia sesuatu yang lebih baik atau membawanya ke arah keburukkan . wah da macam ape ayatkan . da la xmo nak bicara banyak . yang aku nak ceritakan berkaitan jodoh .

setiap kita mesti inginkan jodoh yang terbaik untuk diri kita . tetibe teringat satu perbualan aku ngan mak aku lam kete . dah lame la nie . about a year ago i think . dah lupa time tue cite sal ape sebab banyak sangat beborak yang aku ingat ayat nie je yang kua dari mulut aku . "tak kisah lau kawen ngan orang da ngandungkan anak luar nikah. janji kawen sebab da jodoh". spontan je aku cakap camtu . tapi kan , bile aku fikir balik . aku rasa tak salah . aku tak cakap aku mulia . mungkin kalo jodoh aku ngan pompuan camtu aku kene terima jelah sebab aku tau aku sape . aku x baik . tak sempurna dan aku x layak untuk dapat perempuan yang baik lagi suci . da jodoh terimalah sebab tu yang Allah da tetapkan untuk aku . plus aku dapat pulak sorang anak walaupun bukan darah daging aku . bagi aku . anak tu x salah . dan perempuan tu jadi camtu sebab kisah silam dia . semua orang ade kisah silam masing2 kan . just forget it n accept the reality now .
camtu gak skunk mungkin ade hikmah nape aku putus ngan dia dulu . tak dinafikan dia seorang perempuan yang baik . sopan dan salu ade kat sebelah aku walau ape jua keadaan sekalipun . walau susah senang . dia tetap ade . sangat sempurna bagi aku . mungkin atas beberapa faktor . jodoh kite orang x kemana . aku putuskan dia secara baik . aku x kan bole lupe saat aku putuskan die buat kali terakhir . walau berat ati aku time tu tapi aku terpakse . aku salah time tue dan aku x sanggup nak lukakan ati die lagi . satu kenangan terindah waktu tu walaupun untuk sekejap . 

baru2 nie , aku terima jemputan pertunangan die ngan kekasih hati die . walaupun time tue ade perasaan hampa tapi aku kene terima sebab mungkin tue jodoh die kan . ade hikmah nape sume nie aku alami . nie sebahagian dari ujian Allah untuk aku . aku hanya mampu berdoa je untuk kebahagiaan die . semoga sampai ke jinjang pelamin . saye doakan yang terbaik untuk awak . terima kasih pernah ada lam ati saye dulu . saye hargai awak . maafkan atas kesalahan saye dulu . thanx awak . ^^,
Read More..

Bertepuk Sebelah Tangan

Assalam . lame tol jari jemari nie tak menaip untuk new entry . kali nie . aku datang untuk meluahkan isi hati . salu time sedeyh je mesti ade new entry kan . cam ntah pape je . yelah nak wat vlog x pandai . jd blog jelah tempat luah pasaan  . hurm . entri kali nie bertajuk bertepuk sebelah tangan . korang pernah tak rase camni . aku yakin la . ramai laki / pmpn at lua sane mesti pernah ase camni kan . dimana korang jatuh hati kat seseorang then cite tu x berbalas . sedih kan . tak gitu .

bg aku kenal ngan die bagaikan satu perkara yang terindah . sebab saat tu aku rasakan bagai ade seorang bidadari datang memberi kebahagiaan kat aku . tak terkira anugerah Allah pada aku . sebab aku rasa sebahagian tulang rusuk aku dah lengkap dengan datangnya seorang wanita disisi . hanya Allah yang tau ape yg aku rasakan mase tu . perghhh . indah wei . sepanjang fall in love , nie lah aku rasekan perempuan yang betul2 pelengkap bagi aku . bak lagu eren "pelengkap hidupku" & tomok "bagaikan bidadari". lame gak la aku dapat rase bahagia tu . macam lagu alyah "kau yang terindah". perghhhh . tak terkata la pasaan tue .

tapi , apakan daya . cinta tu tak berbalas . bak lagu "pupus". hanya mampu redha ngan ape yang berlaku . mungkin insan yang aku rasakan pelengkap tulang rusuk aku tue sebenarnya bukan tulang  rusuk milikku . tapi thanx Allah . sebab walaupun sekejap . aku tetap gembira dengan kehadiran itu . tak kisahlah cinta aku tu bertepuk sebelah tangan . sebab kekadang kita kene terima . tak sume kegembiraan tu milik kita . kekadang ade jugak sedih nye . tak sume yang kita inginkan akan kita dapat . kan kan kan . redha dan terus berserah agak hadirnya seseorang yang boleh mengubah kehidupanku . insyaAllah . Amin . yakin dengan ketentuan Allah . cume masa yang menentukan . cepat dan lambat je mase tu tibe . pade korang yang skunk nie rase camne ape yg aku rase tuh . aku harap korang pun tabah k . sabar . setiap kesabaran manis akhirnya . InsyaAllah . semoga Allah merahmati kita semua . Amin .... ^_^
Read More..

Be Myself ...

Assalamualaikum . salam readers . may Allah bless us  . amin . fes of all . hye there . da lame x naip nie hah . naik kejang nak nulis . haish . saje je . duk bosan sambil ngar lagu . tgn nie un naik gatal lak lak nulis en . so just nak story morry je lah ngan korang sikit cite sal aku an . xde yg kembang xde gak yg kecut nye . huhu . bese sudey . =)

ari ni genap lime ari aku kije . diam x diam . da nak dekat seminggu en . kejap je wase . da nak dekat sebulan aku x kije . sebab frust x gi kursus pramugara tuh en . aduk je kat uma . nie la baru nak kije balik . puah wase duk dumoh (rumah) . satu2 nye company yg aku dapat tawaran kije sume staff nyer adelah melayu dan ISLAM (sesaje nak capslock) . aku rase best je . bukan senang naj cari company camni kan . tenang je . so far aku kije byk aku dpt . byk mende baru aku blajo . dari seorang bekas student medical aku kini seorang budak merchandiser untuk celcom . company yang aku kije tuh rakan niaga ngan celcom . aku rase cam satu kelebihan lak masuk company nie . bersyukur sangat . ingat lagi kali pertama aku n kawan2 lain meeting ngan branch manager . ayah die simple tapi penuh makne .

Manager : 1."saye suke berurusan dengan orang yang solat". 2."buatlah kebaikan walaupun sekecil zarah". 3."Allah tidak akan melihat kepada siapa yang memulakan persengketaan tapi DIA melihat kepada siapa yang memaafkan". ringkas dan penuh makne kan . syukur sangat dapat bos macam ni .

aku syukur gile dapat kije lam company nie . mungkin ade hikmah kan . kite xtau ape yg telah ditakdirkan oleh ALLAH untuk kite kan . mungkin ade hikmah gak aku x gi kursus pramugara tu n aku dapat tawaran kije kat situ . amin sangat . pasni x kisahlah orang nak cakap ape kan . yang penting aku dapat gaji ngan cara yang halal n aku ikhlas ngan kije aku skunk .

aku x kisah lau orang cakap : ko nie dulu budak sales dah elok keje bahagian sales , nie nak jadi budak merchandiser . sales da masyuk tu . nie nak start dari bawah . "

bagi aku , aku x kisah . sebab x salah pun . kite mmg patut mule dari bawah . jadi kuli . baru kite kenal ape itu erti pengalaman kan . x kisah la . keje kuli ke ape ke . janji kije yang kite buat tue ikhlas kerana ALLAH . best ape keje nie . jumpe ramai orang . dapat travel sane sini . kenal tempat orang . walaupun letih tapi seronok . insyaALLAH selagi kite bersama NYA , ALLAH akan ada untuk kite .

aku nak mulakan hidup aku skunk dari bawah smapai atas . x kisah la aku ade diploma ke ape ke . keje luar bidang ke . aku x kisah da sume tue . yg penting adelah pengalaman dalam kehidupan . itu lagi penting . kenal erti susa senang . kenal erti kehidupan . dan siapakah kite . kan kan kan . tak salah mule dari bawah . aku percaya dengan qadar qada , rezeki dan ketentuan ALLAH untuk aku . setiap dari kite ade cerita masing-masing . cume tinggal kite je nak kemudikan nya .

#inilah aku apa adanya#
assalam ..
(^_^)
Read More..

Buatmu Sayangku ! *sapelah orang tue . huhu..

Tersenyumlah saat kau melihatku ,
Kerna saat itu aku sangat merindukanmu ,
Dan menangislah saat kau merindukanku ,
Kerana saat itu akau tak berada disampingmu .

Tetapi pejamkanlah mata indahmu itu ,
Kerana saat iu aku akan terasa berada didekatmu ,
Kerana aku telah berada dihatimu untuk selamanya ,
Tak ada yang terbisa lagi untukmu ,
Selain kenangan-kenangan yang indah bersamamu .

Mata indah yang dengannya aku melihat keindahan cinta ,
Mata indah yang dulu adalah milikku ,
Kini semuanya terasa jauh meninggalkanku ,
Kehidupan terasa kosong tanpa keindahanmu ,
Tapi , cinta dan rinduku adalah milikmu .

Cintamu takkan pernah membebaskanku ,
Bagaimana mungkin aku terbang mencari cinta yang lain ,
Saat sayap-sayapku telah patah keranamu ,
Cintamu akan tetap tinggal bersamaku ,
Hingga akhir hayatku dan setelah kematian .

Hingga tangan tuhan akan menyatukan kita lagi ,
Betapa pun hati telah terpikat oleh susuk terang dalam kegelapan ,
Yang telah menerangkan sinar hidupku ,
Namun tak dapat menyinari dan menghangatkan perasaanku yang sesungguhnya .

Aku tidak pernah bisa menemukan cinta yang lain selain cintamu ,
Kerena mereka tak tertandingi oleh susuk dirimu dan jiwaku ,
Kau takkan pernah terganti bagai pecahan logam ,
Mengekalkan kesunyian , kesendirian dan kesedihanku ,
Kini aku telah kehilanganmu .

Hilang semua janji ,
Semua mimpi-mimpi indah ,
Hancur hati ini melihat semua ini ,
Lenyap telah lenyap ,
Kebahagiaan dihati ,
Ku hanya bisa menangisi semua ini ,
Hancur hati ini melihat kau telah pergi .

Langit menjadi kelam berkelabu ,
Menyelimuti hatiku ,
Mengubah seluruh hidupku ,
Mengapa semua jadi begini ,
Perpisahan yang terjadi ,
Di antara kita berdua ,
Ku akan menanti sebuah keajaiban ,
Yang membuat kita bisa bersama kembali .

Read More..

Aku kembali LaGI !

Assalamualaikum . Salam readers sume . Perghh ! almost bout 3 month aku x hupdate belog nie . berhabuk . sensawang sume penuh . pendek kate bak uma antu sudeh . huhu . da x macam dulu . skunk nie slow skit bebelog nie . mane x nyer sebuk berFB n berTweet jek . Haish nie la kalo terlalu taksub kan . wah taksub . gile statement . korang sume pe kabo ? hope sume sesehat jek ek . kini , aku kembali just nak mention yg aku still ade lam belog nie . Now , aku x abes blajo . duk memerap jek kat uma . maleh nor nak cari koje . mane x nyer . frustrated kot . wah betoi ke ayat nie . Aritu after abes blajo aku keje la kat Courts Mammoth as Sales Assistant . Then aku quit la sebab dapat tawaran untuk sertai kursus pramugara . (nak jadik steward katenyer. fefeling awak dania la konon . hahahaha ) . Then aku x pergi sebab tarikh yang sepatutnya aku join kursus tue di awalkan . yang tu xpe di awalkan . yg nie tak ok . da la wat last minutes call . then suh aku pergi KL esoknya . untuk registration kali ke-2 .

imbas kembali (Perbualan telefon) :
*satu petang di hari jumaat , jam 5 petang .

transair (name company tue) : Assalamualaikum . bole saya cakap ngan En. Khairi ?.
aku : ye saye . nie siapa .
transair : saya dari transair aviation academic nak bagi tau encik bole x datang ke ofis kami esok untuk kursus tu ?
aku : hah ! esok ?. kenape ? kan i choose nak attend kursus tu kat k.terengganu ?
transair : tak actually . kite da tukar . so encik datang ke x ?
aku : tak .
transair : takpe encik fikir dulu then kol sye balik .
aku : no . i da fikir . how i nak attend kursus u . da la u call i last minutes . rushing u know . i  nak wat preparation tue sume . xpela i x jadi nak attend .
transair : ok . assalamualaikum .

itulah antara perbualannyer . panas jek wase ati nie . dah la tue parents lak sume tanye nape tolak tawaran tue . aku diam jek . pas tue cam meroyan jap . 3 ari x kua uma . duk lam bilik . makan tido . nangis . pendek kate sume ade la . gile x frust . sape x nak jadi steward . plus aku x attend kursus tue sbb aku x yakin nan diri aku nie hah . not ready yet actually . so dats y aku rejected . kenkawan sume marah aku x attend . haish . nak wat camne . tapi aku thanx kat sume yg bg support . thanx kat mak abah .  kenkawan . sume lah . sayang korang .

kini aku tak sedih lagi . i build up myself to be strong n find another work . hope dapat la keje pas nie . so sebagai motivation . fikir sebelum anda buat keputusan . macam aku kecewa x sudah . tp kene ingat jugak . kekecewaan tue pasti ade lam setiap kehidupan manusia . just bersedia untuk kuatkan diri dalam setiap ape yang berlaku dan bakal berlaku . ok la uols . rasenyer nie je kot aku nak share . sila2 la mengomen yek . btw . jgn lupe add kat aku yek  :

FB : Qarl Qhairiey / mohdqhairiey@gmail.com
tweet : @QarlQhairiey
skype : khairi_booduck_smart
ym : smartscout@rocketmail.com

jangan lupe like fan page aku yek : Qarl Qhairiey Official FanPage (search jek.jumpe nye)

ok la . kbai sume . Assalamualaikum . ceriakan dirimu teman ^_^
Read More..

Pasti merindui ...

Assalamualaikum sume .. salam readers .. wahh , lamenye blog aku nie berhabuk .. da lame x update blog yg sangat cantek nie (wah cantek ke .. hehe ..) .. hope sume kengkawan haku nie sihat sentiase la yer ..

Diam tak diam da hampir ke penamat da perjalanan aku sebagai student Diploma Medical Lab Technology .. Hari ni last day da aku praktikal .. pelbagai kisah dan kesulitan aku lalui .. dari 1 april 2011 sehingga la 23 februari 2012 .. perjalanan telah aku lalui hampir ke hujung negeri kelantan di mana aku menjalani latihan praktikal di klinik kesihatan jeli untuk fes posting .. di situ telah banyak aku lalui pelbagai ranjau .. aku masih mengingati di mana hari pertama sampai di homestay kolej di sana , aku bersama seorang rakan jalan kaki mencari makanan .. apa yang aku tidak bole lupa pada hari itu , kami hanya berbekalkan sebungkuk roti gardeniar (betul ke ejaan ni ^_^) , setin susu marigold dan air masak .. itulah kali pertama sepanjang 20 tahun aku hidup aku makan macam tu untuk masa dua hari ... fes tyme in my live stay kat kawasan org asli ... bagi aku seronok tinggal di jeli jika ade transport sendiri .. jeli penuh dengan suasana kg yg fresh .. jika diimbau kembali masih tergiang saat pertama aku posting .. pelbagai karenah pesakit yang ada ... dari sekecil bayi hinggalah sebesar golongan emas (60tahun keatas) .. walau pape pun : bak kata org "kesenangan datangnya dari kepayahan rintangan hidup" ..

kenangan terindah ditambah lagi apabila aku dihantar ke Hospital pasir mas sebagai tempat posting kedua .. suasana kerja berbeda dari sebelumnya .. suasana yang sangat happening & enjoyable .. aku masi ingat saat pertama kali membantu kakak PPK memberikan makanan kepada pesakit dalam wab .. itulah kali pertama aku melakukannya .. staf hospital yang sporting .. banyak benda yang aku belajar dari mereka .. tak terhitung betapa besarnya nilai ilmu yang telah mereka curahkan kepadaku .. hanya ucapan terima kasih yang mampu aku luahkan .. semoga Allah merahmati kalian ...

perkara yang aku tak akan bole lupakan ialah apabila aku melawat pesakit psikatarik di wad psikatarik hospital raja perempuan zainab II , Kota Bharu , Kelantan .. itulah kali pertama aku berinteraksi dengan pesakit-pesakit psikatarik .. pelbagai rasa ada , kesian ada , lucu ada pendek kata sume la ... kita tak bole hina mereka atau sisihkan mereka . . mereka pun manusia biasa sperti kita .. bukan pinta mereka begitu tapi keadaan yang menjadikannya begitu ...

kini,hari ini (23 Feb 2012) tamatlah semua kenangan dan suka duka ... aku pasti akan merindui segalanya .. kenangan bersama kengkawan kelas amatlah banyak ... suka duka bersama .. gelak tawa akan terhenti saat berakhirnya bunyian "ting-berhenti" , tamatlah kisah MLT APR09 dan tamatlah sesi menjawab kertas soalan terakhir final exam semester 6 ...

suda adat manusia bertemu dan berpisah .. semoga ianya akan tersemat disanubari kita sume .. i love all of u guys ... semoga berjumpa lagi .. InsyaAllah if Allah will ... semoga berjaya di dunia dan akhirat .. amin ..
Read More..

Chat Room...