Kau Sahabat,Kau Teman !!

Like Me !!

silalah klik ...

Global Promotion Alliance

surah AL-AN'AAM:Ayat 32:

Kehidupan dunia ini tiada lain dari permainan dan senda gurau belaka dan sebenarnya kampung akhirat itu lebih baik untuk orang yang memelihara(dari kejahatan). Tidakah kamu fikirkan.
Read More..

RATIB CINTA

Saat Ratib Cinta bergema,
Aku tertunduk kaku,
Memikul labuhan dusta dan dosa semalam,
Merenung mencari kembali lambaian kasihNya,
Setelah melewati silam yang kelam suram.

Saat Ratib Cinta bergema,
Titis-titis air mata rindu mengalir lesu,
Terhimpit antara keluh kesah dunia yang tidak pernah sudah,
Merenung mencari kembali lambaian kasihNya,
Setelah silam durjana mematikan hatiku.

Saat Ratib Cinta bergema,
Terpaku aku di hamparan sejadah rindu,
Meniti sepertiga malam yang kaku bisu,
Menanti sinar cahayaNya menyuluh,
Suram hati yang gersang tanpa kasihNya.

Ratib Cinta akan terus bergema,
Tanpa jemu dan lelah,
Menanti pengampunanNya,
Kerana aku tahu Dialah segalanya.

Ya Allah,
Andai ini Ratib Cinta terakhirku,
Ampuni segala khilaf semalamku,
Ya Rabbi.

- Artikel iluvislam.com


Read More..

cinta pertama

Mekar di kamar hati cinta pertama
Engkau ciptaan seni idaman kasih
Antara bibir tersiratnya pekerti
Kelembutan yang mendamaikan jiwa

Bermula kau di sini penentu bicara
Kalam kebenaran tiada berdusta
Dirimu berharga dari segala-galannya
Bertakhta keimanan untuk dipertahankan

Hadirlah cinta cinta pertama
Hadirlah cinta cinta utama
Sayangi diri ini cinta cinta pertama
Hati ini cinta cinta pertama

Tiada sia-sia menyintai diri
Sempurna sejahtara
Read More..

Muhasabah Cinta

Wahai... Pemilik nyawaku
Betapa lemah diriku ini
Berat ujian dariMu
Kupasrahkan semua padaMu

Tuhan... Baru ku sadar
Indah nikmat sehat itu
Tak pandai aku bersyukur
Kini kuharapkan cintaMu

Kata-kata cinta terucap indah
Mengalun berzikir di kidung doaku
Sakit yang kurasa biar jadi penawar dosaku
Butir-butir cinta air mataku
Teringat semua yang Kau beri untukku
Ampuni khilaf dan salah selama ini
Ya ilahi....
Muhasabah cintaku...

Tuhan... Kuatkan aku
Lindungiku dari putus asa
Jika ku harus mati
Pertemukan aku denganMu
Read More..

walau ape pun kite...

Assalamualaikum w.b.t...
semoga semuanya selamat dunia dan akhirat...

walau ape pun kite..siape pun kite...bagaimana jua kite dan dimane pun kite..
satu je yang ade iaitu Allah...renungkanlah kenape kita ade di sini..
semuanya kerana Allah yang menghidup dan mematikan kite..

tidak kire sejahat mane pun kite lam kehidupan,
tidak semestinye yg hadir di hadapan kite adelah jalan gelap,
tidak jua orang yang baik itu akan ade bagi nyer jalan terang..
Kedamaian dalam kehidupan bergantung kepade petunjuk dan hidayah Allah..
Allah memberi hidayah kepada sesiape yang dikehendakiNya..
tidak kira dia baik atau jahat..
kerna itu adalah hak Allah..
dan hanya Dia yang berhak ke atas segalanya...

seorang teman pernah berkata kepada ku :

"awak sejahat mane pun kite,yg penting solat,
jangan sesekali tinggal solat"

dan aku berfikir : adalah benar ape yang dikatakan nyer..kerna,
untuk mendapatkan petunjuk,hidayah & ketenangan lam idop yg paling utama adelah solat..

pernah jua aku mendengar orang berbicara :

"tidak semestinya orang yang baik dan senantiasa solat itu akan masok syurga,
dan tidak semestinya orang yang jahat dan tidak solat itu akan masok neraka..."

ia benar : sesungguhnya setiap amalan yang dilakukan bergantung dengan niat dan keikhlasan hati kita..berbuat sesuatu kerana Allah bukan kerna paksaan sesiape atau untuk menunjuk-nunjuk...

dalam idop berbuatlah ape saje,selagi ianye tidak memudaratkan dan tidak menyekutukan Allah...Ingatlah wahai teman,bersyukurlah kita idop lam islam yang diredhai oleh Allah s.w.t...

luahkan ku ini bukanlah untuk bermegah-megah,
bukan untuk menunjuk-nunjuk,
bukan untuk mendapatkan secebis kepujian
dan bukan juga untuk mengatakan bahawa akulah yang terbaik,,,

sebaliknya ia adalah satu madah buat teman2 ku yang dalam idop ini kite perlu beringat...
boleh buat jahat tapi bialah berpada selagi ianya tidak tersasar jauh sehingga hilang rasa takot kite kepada Allah dan kekuasaanNya serta lupa akan pembalasanNya...

idop dalam peringatan...

doa buat kita :
Bismillahirahmanilrahim....
Ya Allah,kau yang menjadikan aku seperti ini..aku redha walau ape jua keadaan ku..Ya Allah,Ya tUHAN ku..aku meminta kepadamu YaAllah..jadikanlah hambaMu yang tidak lalai akan suruhanMu..kembalikanlah aku pada jalan redhaMu jika aku tersasar dari landasannya..aku memohon YaAllah...amin ya rabbal alaminn....


sekian...
Wassalam....
semoga teman2 semua dirahmati oleh-Nya...
Read More..

cloud 9

penghujung 2010 telah membawa aku kembali pada cerita lama..
cerita dimana aku mengenali dirinya....
cerita aku mengenali kenalan baru.....
dan yang paling aku keliru nape mood aku sepanjang seminggu sebelum 2010 melabuhkan tirai, mood aku asyik2 still waiting and hoping....nape ek....

ape sebenarnyer yang aku tunggu n harapkan??....

lam seminggu nie aku dapat due benda yang berbeza..

1st : aku kembali bermesej ngan kenalan aku yang suda sekian lame aku x msj...
adakah ini penantian(waiting) or pengharapan(hoping) ??...

2nd : sedang asyik aku fokus mendengar ape yang diperkatakan oleh lecturer,tetibe die cakap "hah!!""...aku pun pelik la....xlame lepas tue die kuarkan cloud 9 dari beg nyer...die bagi kat aku cloud 9 tue...aku tanye nape??...die ckp saje nak bg....tetibe jugak aku teringat yg dulu aku pernah makan cloud 9 tue ngan die mase malam deklamasi sajak kat kolej...malam tue aku ngan die duk tepi tasik sambil makan cloud 9 tue...

nape ek sume nie terjadi...law x sebab cloud 9 tue...mungkin aku x terupdate blog aku nie..
cloud 9 tue la yang membuatkan aku nak update blog..sbb aku ase keliru...
"aku keliru baby..ku x ingin.."..wah,cam lagu ajai ngan nurul lak kan....hehe...
Read More..

Andai Itu Takdirnya...

Ya Allah Ya Tuhan ku..
Andaikan ini takdir yang telah kau berikan untukku sebagai hambaMu..
Aku redhai Ya Allah...

Akan aku tempuhi kehidupan ini seiring dengan imanku...
Aku redhai segalanya kerana aku sedar akan kebesaranMu...
Aku terima semua ini dengan tabah..

Aku memohon kepadaMu ya Tuhanku....
Berikanlah aku kesempatan....
Hanya pintaku satu...
Berikanlah aku ruang..
Bukakan lah aku jalan..
Bentangkanlah HamparanMu...
agar aku dapat melalui kehidupanku dengan penuh ketenangan dan kesabaran...

sesungguhnya Kaulah Rab yang mencipta dan mematikan kehidupan ku...
Bukakanlah Kesempatan ini untukku mencari keredhaanMU dan kembali dalam jalan ketenanganMu.....
Aku memohon segalanya kepadaMu..
Amin ya rabbalalamin...
Read More..

Lembaran 2011

Lembaran 2011 agak2 hambar kowt..
hambar mencari konklusi dan mengenali diri...

"aku yang hilang dalam kesamaran"
aku x taw nape aku suke ngat ngan ayat nie...
walopun simple tapi ntah la..
cam pnuh ngan makne jerk...

2011 - tahun yang membuatkan umo aku kini genap 20 tahun...
ase cam x caye je kan,aku da 20 tahun idop kat dunia nie...
thanx Allah sbb bg aku idop selama 20 tahun nie,,,
ase cam kejap je idop kann....

Aku hope tahun nie lebey bermakna dari sebelum nya...
Aku hope dapat temui cinta sejati yang selama ini ku cari...
Dambaan ku buat wanita yang btol mengasihi....

2011 - jugak mungkin membuatkan aku lebey matang dan berfikiran positif...
berfikir untuk Hidup....
berfikir untuk kehidupan..
dan juga berfikir untuk menghidupkan....

2011 - Berharap agar Allah memberikan aku Nyawa untuk aku terus hidup untuk kehidupan..
Mengharapkan kejayaan dan kehidupan diredhai oleh Allah

dan yang paling penting :

2011 - Hidup untuk sekeliling...kerana Islam itu kesempurnaan...
belajar untuk hidup dalam cara islam yang sempurna (InsyaAllah)
belajar untuk meredhai kerana redhai itu sebahagian dari kesempurnaan iman..
belajar untuk jadi yang terbaik dari yang paling baik...

Insya Allah jika Allah mengizinkan...
Amin....

Read More..

Chat Room...