Kau Sahabat,Kau Teman !!

Like Me !!

silalah klik ...

Global Promotion Alliance

Aku Dalam Tekanan

perghh!!!
seyesly aku cakap aku dalam tekanan gile arini..
lot of thing happen..
so many thing that i remind..
stress nyer...

lots..lots of prob..
uwaaa....
so sad today..

aku mmg feel down gile arini...

selame seminggu aku bertahan...
ak biakan je..
aku asyik pk je..
nape salu setiap mase darah kua dari mulot aku...
aku sakit lagi ker??
aku asyik terpikir je,y,y its happen??
ape lagi sakitku kali ini..
Ya Allah ,mcm da x berdaya je ase nyer...
lemah je ase...

mane esok nak pk sal kene re-seat paper ag..
walo pun aku mmg da taw yg aku bakal re-seat paper tuh..
tp aku stil isaw...
yela 2 sem tuut2 aku re-seat paper yg same...
ape la luck aku nie kan..

seyes sejak dari aku bangun tido pagi td..
mmg aku ase nak nangis tp xley...
aku x taw nape...

aku msj ngan "die" arini pun aku terpakse hypo yg aku nie konon2 eppy...
"awak maafkan saye ek terpakse tipu awk,saye xnak awak call saye n tnye kenape"
sorry...

kekdg kan law aku da lemah camni,
aku feel cam nak quit je,
da x mo blaja ag..
tp aku kene kuatkan..
aku xnk kecewakan mak n abah..
n aku pk yg Allah tue sentiase kat cc aku..
myb nie ujian-Nya kan..
myb aku kekdg lalai ngan tanggungjawab n suruhanNya..
sbb tue Allah nak uji aku...

di saat aku menaip n3 nie..aku still ase moody..
camne nak jwb paper esok.
hope i can...

may Allah bless me...

aku xtaw da nak tulis ape da lam n3 nie..
coz ape yg aku tulis ngan ape yg aku rase skunk nie x same..
perassan tue berbeza sangat...
tulisan x melambangkan betape terseksanya rasa aku nie...

Allah,Kuatkanlah hati hambaMU ini...


Read More..

Satu Jam 2 Minit

hari ini terase bagai dalam sejarah jer ... "Satu Jam 2 Minit" ...Satu perbualan yang agak2 best n seronok..setelah sekian lame aku x borak nan die sebegini tp pade arini aku dpt ag borak cam dulu ngan die...law dulu aku je salu call die..ckp lame2 tp skunk nape die lak yg salu call aku...Ya Allah betape aku rindu nyer kat die...betape aku rindu nyer suasana seperti dulu..dapat jumpa selalu macam dulu..Andaikan masa berputar kembali akan aku pusingkan agar aku berada dalam kemanisan...tp aku bukan Tuhan yang bisa lakukannya..bukan hak ku untuk aturkan kehidupanku Ya Rab..Aku hanya mampu berdoa...

awak seyes saye cakap 2 3 arini saye ingatkan awak..seyes,sumapah x tipu..tp nape salu begitu : setiap kali saye ingat awak msti awak msj / call saye..nape?. hari ni la paling lame awak call saye sejak kita kenal setahun 5 bulan 14 hari (26/02/2011) ... "Satu Jam 2 min ".. thanx awak .. seyes arini saye eppy sgt dapat dgr sore awak... berbeda sangat perbualan hari ni berbanding sebelum... mmg sgt lain..thanx make my life today so wonderful..spesel thanx kat awak..

ape yg saye suka ngan ayat awak arini :

1. ce cite ce cite....(so sweet)
2. da lame an awak x nyanyi kat saye..ce nyanyi skit
3. pelik la awak nie...bile saye call awak,awak tnye..bile saye x call awak pun awak tnye jugak
4. cam tu la kan... (^_^)
5. awak jgn letak ag k..

suke dengar awak ketawe hari nie...

tapi nape ke awak..kekdg saye tertanye gak..nape kite msh camnie..
padahal kita xda pape pun ..juz teman tapi mesra je..
tp sampe bile ek mende nie...
xpela awak if law jodoh kita ... saye akan tunggu..

cam awak pernah cakap mase dulu lepas 4 bulan kita kenal...
tue pun law awak ingat lagi la...
awak ckp kat saye :

" law ade jodoh kita,saye tunggu awak abis blaja 3 tahun nie..ape yg saye nak skunk awak fokus study awak n fokus on ur career"

so skunk giliran saye cakap kat awak lak :

"law ade jodoh kita,saye akan tunggu awak trime saye x kire bape lame pn saye harus tunggu awak,slagi hati saye kat awak,saye akan tunggu"

percayalah,lam ati saye hanya ade awak je..
lam fikiran saye hanye awak je...

law akhirnya saye x bersama awak .. saya redha..dan saye nak awak taw saye da sedia terima semua tue tanpa ada rasa kesal n sedey d hati saye..

believe me....

rase nye sampe sini je awak.saye nak solat nie..salam....
Read More..

Dan-Dan Jerk!!

n3 kali nie berkisar ttg rakan-rakan baru FB ku...
petang nie terdetik hati aku nak usha-usha aku punye FB...
bukak2 je FB petang nie...
ade 3 kawan baru..
aku pun approve la...

2 pmpn sorg laki..
aku nie jenis app je sesape yg add aku..
nak berkawan an...

siap2 je aku app dorg tetibe masuk satu chat :

A : hye

QQ : hye jugak..awak sape ek?

A : saye A

QQ : awak org mane....we have been seen b4?

A : no..

QQ : btw,asal mane ek??

A : selangor..u?

QQ : oo..kuantan...

A : u nie ncem la....

QQ : eh,mane ade bese je...

A : yelah...kacukan ker?

QQ : yap..

A : ooo...patut la..



perghh!!..nak demam aku ase....rase gile jap..ade lak gul usha aku..ade ke gile...
agak2 sesak nafas aku kejap..
huh,baru dak form 5...da pandai nak tangkap cintan...
law la korg kan , ape yg korg nak wat??
Read More..

Pencarian Blog Paling Hensem & Cantik 2011



Hai,bosannye la arini..nak wat ape ek??..

Aduyai!!...

Nak chat pun cam xde mood je...

Malas je ase arini..

Pk jap la nak watpe??...

Ermmm.....(sambil memikir)..

Hah!!...

I got an idea...

G belog walking jap la...

Sedang asyik berbelog walking sengsawang sengsorang tiba-tiba,

Aku ternampak satu contest budak nie..

“belog paling hensem dan cantik”..

Hahhh!!! Ape dorg ingat aku x encem ker...

Nie Qarl la...of coz the encem boy in the world..(perghh,ayat prasaan der)... (^_^)

Ala,skali skala nak prasaan..xpe kan....

Perghh,aku bace n3 nie..syok habis....ade ke bg tajuk camtu...

Sentap,beb...naluri lelaki mane x tercabar wey,law da nak wat pencarian belog paling ncem

Aduyai...

Aku sebagai lelaki of coz la tecabar....(agak over kan ayat2 aku nie..adui...) (^_^)

Sebenarnye,xde pape pun ... aku saje je nak wat2 gempak je kan...

Org kate la..(bukan aku yg kate..tp org)

Aku juz nak memeriahkan contest nie.....

Nak mencuba nasib la katekan...

Mane law taw kot2 aku menang ke kan..

X sia2 mak aku ngandung kan aku..ade gak org ckp aku nie ncem..hahahahha....

Peace yo!!...

Aku nak tulis ape pun aku xtaw sebenarnye....coz cam simple je kan contest nie..

Juz nak cari belogger yg ncem n cantik...

Law ncem tue aku la...

Law cantik myb SS kot...

Hahahh...pasaan lg...

Org kate lagi..bukan aku yg kate...

Kita kene yakin ngan diri kita beb...

Law ncem or pasaan ncem tue ckp je..

Lebey kurang cam puji diri sendiri la kan...

Yela law bukan kita yg puji diri kita..sape la lg yg nk puji...

Yakin diri je...

Kita mmg dilahirkan ncem...

Walaupun aku x suke org puji aku nie ncem..

Tp utk contest nie aku kene “propa” skit...

Wat2 suke....

Konon2,je la..aduii..xkan tu pun x taw...

Pape pun jika aku menang aku mmg ncem la...

Uwaa..sebenarnye,no idea wat to say...

da la aku xnak merepek ag..sape nak masuk juz bace kat bawah nie :

1.Buat entri bertajuk : Pencarian Blog Paling Hensem Dan Cantik 2011 (Check!)
2.Letak Header Hikayat Si Luncai (Check!)
3.Jadi follower blog ni. (taknak follow pun takpe..tiada paksaan) (Check!)
4.Tag seorang rakan blogger lelaki dan seorang rakan blogger perempuan. (nak tag ramai pun boleh.) (Check!)

Blogger Lelaki: technoboy :

Blogger Perempuan: Siti K :

5.Pastu postkan link entri korang ke ruangan komen entri ni (Check!)
6.Blog-blog yang join segmen ni luncai akan masukkan dalam bloglist dekat sidebar
7.Pemenang akan luncai promote blog dalam sticky post selama 1 minggu
8.Tarikh tutup 28 Feb 2011 / 11:59 PM



Read More..

Mendaki Puncak Damai | iluvislam.com + discover the beauty of islam

Read More..

mencari sumayyah

sedang asyik aku berchat ngan kengkawan kat web chat iluvislam.com..tetibe mate aku terpana pada satu tajuk artikel lam web tue...tajuk nyer xyah nk ulang blik la kan..aku da tulis kat atas tue hah...agak menarik artikel iluvislam kali nie..sila-sila la bace puisi nie ek..

Kenalkah engkau kepada Sumayyah Srikandi sejati?
Seorang hamba yang sangat berani,
Padang pasir dan fatamorgana menjadi saksi,
Keteguhan iman keluarga ini,
Dijemur di bawah terik mentari.

Turut diseksa anak dan suami,
Oleh musyrikin yang dendam dan benci,
Yakni Al-Mughirah tuannya sendiri,
Abu Jahal yang melopori,
Kerana Sumayyah mengaku Rabbinya Ilahi,
Muhammad sebagai rasul dan nabi.

Rasulullah pemberi motivasi,
Kepada keluarga yang suci ini,
Tidak berganjak iman di hati,
Walau seksaan semakin pedih.

Pabila anak dan suami meninggalkan duniawi,
Akibat siksa yang berat sekali,
Sumayyah diseksa sekali lagi,
Oleh Abu Hudzaifah dan Abu Jahal yang dilaknati.

Tetapi,
Walau dipaksa meninggalkan agama yang murni,
Makin teguh imannya di sanubari,
Penyeksa tidak berbuat apa lagi,
Api kemarahan memenuhi diri,
Sumayyah ditombak tertusuk tepat di ulu hati,
Akhirnya Syahid kerana
keteguhan imannya kepada Ilahi.

Sumayyah,
Walaupun dirimu tiada lagi,
Namun namamu menjadi sebutan di sana sini,
Srikandi dan Syahidah Islam pertama sekali,
Menjadi sejarah Tamadun Islam yang abadi.

Aku mencari dan terus mencari,
Adakah lagi wanita sepertimu ini?
Patah tumbuh, hilang berganti
Tetapi sukarnya dirimu ku cari ganti,
sukarnya dirimu dicontohi,
Oleh wanita Islam di era moden globalisasi.

begitu utuhnya iman seorang insan yang benar Sumayyah...alangkah baik nyer jika zaman ini adanya insan seperti ini..yang mampu menegakkan agama demi kebaikan insani....sama-sama la kita merenung diri ini

Read More..

Nuffnang

apa tue nauffnang ek..pada mule aku mengenali nuffnang aku x taw,apekah itu...tp thanx wat RR yg byk bantu n tolong aku ..sian die,siap kene wat entri sal nuffnang ag...nak terang kat aku punye pasal..thanx bro...pada mula nya,aku just masuk n men"join"kan diri aku je kat nuffnang nie...aku usha2 cam best jerk benda alah nie....ley wat duit upenyer....mula2 masuk tue an,aku nie berstatus ahli bese jerk tp setelah 3 ari aku x on9..alih2 aku tgok pofile nuffnang,status aku da bertukar ke ahli glitterati da...perghh,teruja je rase....hope status nie x ditarik balik oleh nuffnang...
Read More..

siapa aku ....

pepagi nie bangun je dari tido aku terdetik utk menulis entri bertajuk : siapa aku ... entri kali nie aku nak citer ttg aku dan kisahku...siapakah aku di mata kalian?. aku hanyalah sorang insan biasa yang diciptakan oleh yg maha kuasa untuk hidup dan menjadi khalifah di bumi ini.. aku hanyalah insan lemah yang tidak luput dari kesilapan...kekdg jln hidup terang dan adakalanya suram namun aku bangkit berbekalkan keimanan dan pengharapan agar sisa-sisa hidupku lebih baik dari masa ke semasa... teruja rasanya jika aku perkenalkan diriku..

sejak aku dilahirkan mak abah memberikan nama yang cukup indah.. MOHD KHAIRI BIN MOHD RASHID . kalau ditenung dan ditafsir namanya cukup simple tapi aku sangat suka akan tafsirannya KHAIRI = KEBAIKANKU & KEWAJIPANKU... aku tidaklah sebaik yang disangka tapi aku akan cuba sedaya termampu menjadi yang terbaik... aku dilahirkan pada tanggal 11 MAC 1991. pada tarikh keramat itulah aku menerima sentuhan pertama dari mak abah ... laungan azan dari abah dan senyuman manis mak itulah yang dinantikan.. 9 bulan aku dikandungkan.. begitu besar pengorbanan mak n abah yang menjaga mak... thanx mak abah ... along sayang mak abah...

siapa aku MOHD KHAIRI ...
aku sebenarnya seorang yang simple tp bagi sesape yg x knal aku dekat2 n rapat2 dorg pasti akan cakap aku kerek...nie 100% benar,law x masak kan aku diberi anugerah pelajar paling kerek jabatan aku...pergh,mmg gile la mase tue..agak terkejut gak la...aku ne de kerek juz kekdg tue adelah..bukan kerek pun tp cume aku nie jenis yg x bape sgt nk tgur law org yg aku x kenal nie...al maklumlah "model kampus kan" (hahahha,agak perasaan n riak kan aku nie)... aku nie jenis cerewet n memilih skit lg2 law nak shop nie...cerewet tue mmg gile byk la...mane x nye.. law kat uma x kongsi shower n baju2 nie..adik aku pinjam baju aku pun aku marah...bukan x suke tp x like...hahahha...same jela tu kan....aku suke hang-out ngan kekwn..cepat bosan ngan sesetengah keadaan...suke tido...n sejak berdekatan ngan lappy nie..xde menda lain la yg aku suke slain chatting n bebelog nie...style aku , aku x bape nk care sgt pun at least aku nampak kemas n stylish bile org tengok..simple but stylish....kemas is better than over fashionable..tol x? aku nie jenis yg suke bace komik under18 n gempak starz...suke gi jejalan kat pantai...perghh, lagi suke law karok..its one of my hobby...law nak wat gathering aku ag suke jd head-leader... aku suke tgok org eppy...even aku x bape nk eppy sgt , the most important thing that i want is ; aku nak tgok org2 kat sekeliling aku eppy..tue da cukup bg aku...sbb kite akan lagi eppy bile org2 kat sekeliling kite lg eppy dri kita...trust me?..gelak tawa mereka da cukup buat aku eppy...
aku nie xda la klaka sgt xpandai pun wat joke cume aku nie jenis yg gile-gile..law da gile tue cam2 aku wat..kaco org x abis...the most important thing is aku nie cepat tacing..aku pun x taw nape makin nak masuk alam dewasa nie makin kuat tacing...huh,nak sebut sal cinta lak aku xtaw la nak ckp pe...wat mase skunk nie aku single..seyes cakap..aku single je skunk..aku xnak kapel n sakitkan ati org yg aku syg..cukuplah ngan cinta yg lepas..if aku jumpe someone spesel pasnie bia la aku kawin trus ngan die..i believe that cinta pas kawin lagi bahagia even we r not fall in love before...trust me,my ustaz told me "cinta yg plg romantis ialah cinta yg kita temui selepas kita kawin ngan si dia".

bg aku ape yg lebey penting lam idop ialah kerjaya. aku nak kejar kerjaya n cita-cita aku..even im not being a FORENSIC after this..im choose to being Patologist...Insya-Allah,if i had...

cinta di hati khairi :

no. 5 : myself n I
no. 4 : frenz
no. 3 : my lover
no. 2 : mak abah n family
no. 1 : Allah is my Creator...

secara kesimpulannya Aku adalah :

MOHD KHAIRI MOHD RASHID
QARL QHAIRIEY
SEORANG YG GILA-GILA
KUAT TACING
EMOTIC GUY
HOT-TEMPERED (dulu la skunk x kurang da)
CEREWET..
KUAT CEMBURU...
XDA LA KEREK SANGAT...
LAWAK LA KOT..hahha...
yg paling penting x suke orang puji...

aku anggap pujian tu satu penghinaan...coz xsuke..cam law org puji aku an..aku ase cam takot je..aku takot aku jd over,lebih kerek n riak..sbb tuela aku suke puji diri sendiri (hahahh..pelik kan)

cukup la kot...penat da nak type pnjg2..t law panjang sgt byk la typo nyer..so,aku gerak lue yer.. tata..titi...muah...Assalamualaikum.... (^_^)
Read More..

FaceBlog

SELAMAT DATANG DIUCAPKAN KEPADA SEMUA YANG SUDI HADIR KE THE FACEBLOG. TUJUAN FACEBLOG DIWUJUD IALAH ATAS DASAR UNTUK MENGUMPUL DAN MEMBINA SATU KOMUNITI BLOGGER KHUSUSNYA DI SELURUH MALAYSIA DAN DUNIA AMNYA. MARILAH KITA BERSATU DAN BERKERJASAMA DALAM MEMBANTU RAKAN-RAKAN BLOGGER KITA DI SELURUH MALAYSIA. SEPERTIFACEBOOK, KAMI JUGA MEMPUNYAI TUJUAN YANG SAMA IAITU MENJALINKAN HUBUNGAN YANG LEBIH ERAT ANTARA PARA BLOGGER DI SELURUH MALAYSIA SELARAS DENGAN TEMA YANG KAMI GUNAKAN IAITU SEAKAN-AKAN TEMAFACEBOOK. SERTAILAH KAMI DAN BERSAMA KITA MEMERIAHKAN DUNIA BLOG MALAYSIA.
TERIMA KASIH
Read More..

KENAPE SAYE SUKE SITI SAFIYAH PUNYE CONTEST

kisah ku bermula bila mana aku sedang berbelogger sambil berchatting ngan kengkawan kat BCR n bebelog walking sengsongsang sengsorang meng"usha" belog2 kengkawan yang cantek...sedang leka n begitu asyik aku bebelog walking tetibe aku nampak la satu belog minah nie..nak cakap belog die nie cantek xde la sangat tapi bley la tahan kepandaiannya bebelogging..aku terpaut n tersangkut serta tergayut cam monyet bile aku terbace n terpandang pade link contest "kenape saye suke Siti Safiyyah Punye Contest".korg nak taw x nape aku suke sangat contest minah nie??...aci x law aku xnka gtau?..huhu,xde la aku gurau je..kk,bia aku stori molli kat korg ek..

fes skali bile aku bukak je link contest nie,aku rase cam teruje je ngan contest n ganjaran yang bakal diterima bagi para pemenang..fes time gak aku bace entri contest nie adelah lepas aku baru je siap paste new BCR chat room kat belog aku..stat dari tue la aku kenal Redzuan-Ridz (RR) , Abdul Farique (AF) , Mr. Kerro (MK) n sape agi of cos la owner contest nie an yang cun mencelun melecun Siti Saffiyah (SS). Aku ingatkan dorang nie sombunk taw coz aku ase cam terabai je bile aku mule-mule chat kat BCR. Dorg 4 org nie asyik chat berempat jerk..kecik ati aku taw x..sedey je ase.. nak terpekik tercolong terlolong je taw... orang fes yg jadi kawan aku kat BCR nie adelah SS. Aku ase best kawan ngan die nie coz die sorang yang peramah n baik. Banyak gak die terangkan kat aku sal BCR n belog nie.. tak terucak terucap asenye kate2 terima kasih cinta kat die tue.maklumlah orang yang peramah nie sentiase nak tolong n bantu org kan. Sejak dari tue la aku ase ngan closed sangat ngan SS nie..bagaikan isi ngan kuku..ceh,gitu kan...setiap kali aku in BCR aku chat ngan die je..coz aku x taw nak chat ngan sape,nak chat ngan RR,MK, n AF segan. Al-maklumlah aku dak baru lam BCR nie. Dorg da lame,da femes seantero belog nie. Mane la nak tegur dak2 baru n x femes cam aku nie kan. Aku ase dorg sombunk skit lagi2 si MK tue...xnak tgor pun aku...aku agak segan nak tegur org2 yg femes nie.t x pasal2 kene sound.

Terase panjang la lak stori molli aku nie kan,korg yg bace nie x terase bosan ker...huhu..xpe2,nak dipendekkan cerita. Adelah one day tue sewaktu aku in BCR dorg 4 nie ngah mem”busy”kan diri dorg ngan pomote contest nie.mase tue aku agak heran la kan nape la sume nak pomote link yg same,then aku pun tanye la “nape korg nie,pomote link yang same”..tetibe masuk la sorang mamat nie(MK) :

Mk : “laa,ko xtaw ke skunk nie da heboh satu dunia sal contest nie,ko nie kambat lambat la QQ”.
Qq : “la,mane la aku nak taw law aku pun baru masok BCR nie..”
Mk : “hah,da2,skunk nie ko klik link tue,then bace ye,law x paham t tanye aku”
Qq : “okai.”

Aku pun meng”usha” la contest tue. Sejak dari tue aku pun jadi baik ngan MK.

Sal RR lak : aku salu tanye die cam2,fes2 takot gak nak tnye yela ne taw kene marah ke or die x suke ke kan,tp feedback yg aku dpt: die x prnh mrh n sentiase bg tunjuk ajar.lagi aku teruje ngan die bile mane die buat satu entri untuk aku mase aku minx die xplain kan sal nuffnang..stat dari tue la kami salu chat kat FB n ber”keep” in sentuh kat BCR..

Owh sal AF lak : bile mane kamii chat2 kat BCR nie,chat2 sambil garu-garu gurau-gurau manje,,hahahha..manje la sangat..dari situ kami chat n trus ber”chatting” sampe satu mase die nak wat header utk aku..wah agak terkejut sorg belogger femes nak wat kan aku header....

Selame 5 hari aku berchatting kat BCR nie,aku dapat rasekan kemesraan n kegembiraan bile aku berchat ngan dorg 4 nie yg kepale agak gile2...Persahabatan kami terjalin hingga ke hari ini..aku ase da cukup kot cite nie,t bosan lak korg bace,pape pun aku sangat suke kawan ngan dorg n sangat teruja ngan contest nie dan last skali aku nak cakap Ternyata rupa-rupanya AbdulFarique, Redzuan-ridz dan Mr. Kerro tidaklah seperti yang SitiSafiyyah bayangkan.

Pengajaran :
1. Jangan menilai seseorang itu sombunk jika kita tidak mengenali hati budi mereka terlebih dulu,cam mat syaleh salu cakap “don’t judge a book by its cover”.
2. Seorang belogger femes tue x semestinya sombunk taw.



fariqscorpio
Lurim
Farah
Read More..

Ape pendapat korang ??

Ape Pendapat korang tentang blog yang baru aku upgrade nie,korang suke ke x?
atau korang lagi suke ngan blog aku yang dulu tue..saje je aku nak wat perubahan...tapi header aku masi same coz aku masi menantikan header dari AF (Abdul Farique)...nntkan la ek law ade header baru tue....sila la tinggalkan komen korang sal blog aku k....
Read More..

feel like im dying

nape ek hari nie masalah datang bagaikan air terjun yang menjunam jatuh ke dasar lautan...
sesungguhnya aku masi tidak berdaya untuk menghadapi semua nie..sejak bukak mata sehingga malam nie..ade je masalah...mane masalah semalam agi ttg (_____) tue..disebabkan aku yang begitu taksub orang lain lak kene sound cam aku nie bersalah lak ngan sume org...ase down gile pas aku dapat tau sal hal semalam tue...maaf ek kat korang yg kene sound dek ketaksuban aku...tue kisah pagi,tengah hari lak aku dikejutkan oleh rakan ku yang aku kene repeat paper..mak ai, bodonyer aku sem nie,da 2 sem berturut-turut ak repeat paper yg same je,nape la bodo sangat aku nie kan...camne aku nak tafsirkan masalah aku masa nie...sebelah petang lak masa aku amik wuduk tetibe kua darah mase aku ngah kumur,banyak lak tue...darah dari dalam tekak bukan sebab luka pada lidah atau dalam mulut,aku pun x taw nape darah kua...name je dak medik tp benda kecik pun x taw kan...bongoknyer aku....sebelah malam lak aku kene marah seolah-olah aku nie x bertanggungjawab menjaga ape yg org suruh..nape ngan nasib aku arini ek...Ya Allah,berikanlah aku jalan dan bukakanlah ruang untuk aku keluar dari belenggu ini..sesungguhnya aku hanyalah hamba-Mu yang kerdil..tidak aku berdaya untuk bangkit dan melawan pasaan ini..aku hanya insan lemah...kuatkanlah aku Ya Illahi sepertimana kau kuatkan hati orang-orang yang beriman...tidak terkira nilainya guguran air mataku ini jika nak dibandingkan dengan beban yang aku tanggung hari ini....Ya Allah tabahkanlah hatiku sepertimana kau tabah kan hati ibu nabi musa semasa beliau berlari-lari mencari air untuk anaknya..Ya Allah hanya kepadamu aku panjatkan doaku ini..amin ya rabbal alamin....
Read More..

Lepak Hour: Contest: Kenapa Saya Suka Lepak Hour

Read More..

kenape saye suke lepak hour....

kisah ku bermula bila mana aku sedang berbelogger sambil berchatting ngan kengkawan kat BCR n bebelog walking sengsorang meng"usha" belog2 kengkawan yang cantek...sedang leka n begitu asyik aku bebelog walking tetibe aku nampak la satu belog mamat nie..nak cakap belog die nie cantek xde la sangat tapi bley la tahan kepandaiannya bebelogging..aku terpaut n tersangkut serta tergayut cam monyet bile aku terbace n terpandang pade link contest "kenape saye suke lepak hour".korg nak taw x nape aku suke sangat lepak hour nie??...aci x law aku xnka gtau?..huhu,xde la aku gurau je..kk,bia aku stori molli kat korg ek..

lam idop aku nie xde benda yg ley wat aku eppy slain dari lepak...myb sejak azali agi kot aku suke lepak.pendek kate sejak uwek2 nangis mase kua dari perut mak aku tue kan,sejak tue la kot aku suke lepak nie....myb mase tue nurse yang sambut aku tue bawak aku g jalan2 kot pas die sambut aku kua dari perut mak aku....ok2,berbalik pade tajuk kite td : nape aku suke sangat lepak hour nie adelah disebabkan aku tertarik sejak pertama kali usah belog nie..aku ase lepak hour nie bley bantu aku untuk aku lepaskan tension sambil leypak2 nak bebelogging....nielah kali pertama aku jumpe belog camni...slain lepak banyak gak la input yg berfaedah yang ak dapat kan...slain dari chat room aku gak ley lepak n berkenalan ngan kengkawan bru yg sporting...adoi,
terase cam panjang la plak cite aku nie...xpe ke ek..hopefully la org x bored bace entri aku nie...nak stop ke xnak ek...law stop skunk ase cam kejap la plak aku lepak..nak trus kan t takot panjang..pk jap la...ermmmm....myb stop kot..nie la kan law da lepak ase cam xnak blik...pape pun lepak kat lepak hour nie bukan buang mase tapi bagi mase untuk bersuka ria..lepak yang berfaedah..k la kengkawan gua chaw lue ea...babai....Assalamualaikum...(^_^)
Read More..

How does getting rewarded through sharing sounds like to you? Join #ChurpChurp today and bring more friends to the community!

Read More..

NABI MUHAMMAD PENYELAMAT MARUAH WANITA DARIPADA KEHINAAN

Firman Allah SWT bermaksud : “Demi sesungguhnya adalah bagi kamu,pada diri Rasulullah itu contoh ikutan yang terbaik,iaitu orang sentiasa mengharapkan keredhaan Allah dan (balasan baik) pada hari akhirat serta dia menyebut dan mengingati Allah (pada masa susah dan senang)”.-surah al-Ahzab,ayat 21-

Memperingati dan meraikan kelahiran Baginda adalah satu tuntutan dan bukti kecintaan kita terhadap Baginda. Hendaklah kita mewujudkan perasaan kasih sayang yang tinggi terhadap Nabi akhir zaman yang menduduki tempat itu dalam senarai “The 100 most Influential People in History” seperti yang dipaparkan dalam tulisan Micheal Hart.

Kehebatan nabi Muhammad dan kelahirannya telahpun diberitakan menerusi kitab Taurat dan Injil. Namun fakta itu disembunyikan oleh golongan Yahudi dan Nasrani disebabkan nabi Muhammad bukanlah dari kalangan mereka tetapi arab. Dalam al-Quran banyak diceritakan mengenai kelahiran nabi sebagai pembawa rahmat bagi sekalian alam. Firman Allah bermaksud : “ dan tiadalah kami mengutuskan engkau (wahai Muhammad) melainkan untuk menjadi rahmat bagi seluruh alam”. –surah al-Anbiyaa’,ayat 107.

Menurut jumhur ulama bahawa junjungan besar nabi Muhammad dilahirkan pada hari isnin 12 rabiulawal tahun gajah bersamaan dengan 20 April 571 masihi. suasana ketika kelahiran nabi Muhammad terbahagi kepada dua kuasa besar iaitu rom dan parsi.

Pada ketika itu,kaum wanita dianggap sebagai masyarakat kelas kedua. Mereka dilayan sebagai alat memuaskan nafsu semata-mata. Mereka turut diperdagangkan,perjudian dan arak adalah perkara biasa dan bukan dianggap suatu keaiban bagi masyarakat jahilliah.

Kelahiran anak perempuan adalah satu kehinaan di sisi masyarakat arab jahiliah. Mereka sanggup membunuh anak perempuan bagi menjaga maruah di sisi kaum mereka. Peperangan dan pembunuhan adalah perkara lumrah. Bangsa arab berada dalam keadaan huru-hara,tiada pemimpin Negara kerana mereka lebih berbangga dengan suku kaum masing-masing. Pertelingkahan yang kecil boleh mengakibatkan perseteruan berkurun lamanya. Tegasnya,sebelum kelahiran nabi Muhammad dunia ada di persimpangan kegelapan moral dan tauhid walaupun tegaknya dua tamadun empayar manusia yang besar iaitu Rom dan Parsi.

Diceritakan bahawa kelahiran nabi Muhammad itu dikenali Tahun gajah sempena tewasnya tentera bergajah Raja Abdullah yang beragama kristian mengarah tenteranya ke makkah untuk meruntuhkan kaabah bagi masyarakat bertumpu ke gereja yang di bina di Syam,ibu kota Yaman seperti dirakamkan dalam al-Quran yang bermaksud :

“tidaklah kamu melihat bagaimana tuhan kamu memperlakukan terhadap tentera bergajah (yang hendak meruntuhkan kaabah)”.-surah al-Fiil,ayat 1-

Kemudian pada akhir ayat Allah berfiman yang bermaksud : “dan Allah mengutuskan ke atas mereka burung ababil yang melontarkan mereka dengan batu daripada tanah yang dibakar (sijjil). Maka jadilah mereka seperti daun-daun yang dimakan ulat”. –surah al-Fiil,ayat 5.

Bapa nabi Muhammad ialah Abdullah bin Abdul Muttalib seorang pedagang dari Syam yang meninggal dunia ketika baginda berusia enam bulan dalam kandungan. Dikisahkan ketika baginda dilahirkan nabi Muhammad tidak menangis seperti bayi lain. Apabila nabi Muhammad berpaling ke arah Parsi (Iran) api sembahan kaum majusi terpadam dengan tiba-tiba. Apabila berpaling ke arah ibu kota Rom,istana Maharaja Rom bergegar,Raja Rom memerintahkan agar dicari dan dibunuh bayi berkenaan.

Perkara ajaib yang berlaku adalah mukjizat kenabian yang Allah tunjukkan bagi tujuan agar masyarakat Arab dan dunia memberikan perhatian dan mengenali dengan nabi Muhammad. Ia juga sebagai suatu hikmah yang mana ia dapat menjawab segala tohmahan orientalis yang ingin merosakkan nama baik dan peribadi nabi yang sebenarnya dipelihara oleh Allah sejak lahir lagi.

Petikan dari Berita Harian

Edisi isnin 14 Februari 2011

Read More..

Di Sebalik Sambutan Maulidur Rasul

Sambutan kelahiran Nabi Muhammad S.A.W biasanya dilakukan dengan perhimpuan , perarakan dan acara-acara keilmuan seperti ceramah agama , bacaan Al-Quran dan kerja-kerja amal lain.

Apa yang penting di sebalik sambutan dan acara-acara seperti itu ialah kita perlu memahami dan menghayati kerasulan nabi besar itu.Firman Allah bermaksud :

“sesungguhnya yang datang kepada kamu seorang rasul dari kalangan kamu sendiri,terasa berat olehnya penderitaan mu,sangat menginginkan (keimanan dan keselamatan) bagimu,amat belas kasihan lagi penyayang terhadap orang-orang mukmin”.-surah at-taubah ayat 128.

Nabi Muhammad dilahirkan dalam kalangan keluarga bani hashim di mekah pada isnin,12 rabiulawal permulaan tahun dalam peristiwa tentera bergajah (al-Fiil) bersamaan dengan 20 april tahun 571 masihi.

Pada masa kelahirannya telah wujud dua empayar besar iaitu Parsi yang beragama majusi atau penyembah api dan Rom yang beragama kristian.

Salah satu refleksi peringatan hari kebesarannya ialah mengambil teladan baginda yang telah mengeluarkan umat islam jahiliah dari lembah kemiskinan harta ilmu,keruntuhan akhlak mahupun spiritual serta komunikasi ukhwah. Baginda pembawa risalah islamiah untuk umat manusia iaitu suatu anugerah bagi umat sejagat. Beginda berhasil membawa masyarakat jahiliah yang miskin mental menjadi masyarakat luhur ,berbudi bahasa,berakhlak mulia,dalam pergaulan harian dan penuh peradaban dengan menghidupkan empat sikap utama.

Pertama,”syaja’ah” ertinya berani pada kebenaran dan takut pada kesalahan dan dosa. Kedua “iffah” – pandai menjaga kehormatan diri zahir dan batin. Ketiga “hikmah” – tahu rahsia diri dan pengalaman hidup. Keempat “adalah” ertinya adil walaupun pada diri sendiri.

Rasulullah sebagai seorang suami ,ayah,guru,ahli strategi ,pakar ekonomi, pejuang hak-hak asasi manusia dan pemimpin Negara teladan. Nilai-nilai teladan tersebut hendaknya menjadi kenyataan dan warisan paling berharga bagi kita umat manusia,tanpa terkecuali. Setiap langkah, hasrat yang kita niatkan, setiap kenyataan yang diikrarkan dan setiap perbuatan yang dilakukan,merupakan cerminan dan keteladanan Rasulullah yang mesti diterapkan dalam kehidupan harian umat islam.

Memperingati Maulidur Rasul sebanarnya menanamkan keinginan kuat mengikuti jejak langkah sunnah Rasulullah yang diwariskannya,sesuai wahyu Allah mengenai utusan Muhammad SAW menjadi “rahmat bagi semua umat islam”. Tujuan utama menciptakan “khaira umat” iaitu umat berkualiti atas dasar iman kepada Allah. Berpacukan dalam perlumbaan kepada kebaikan “fastabiqul khaira”. Ajaran islam terbukti dalam sejarah panjang peradaban manusia dan berhasil menciptakan sesuatu komunikasi umat yang kian hari bertambah jumlahnya sehingga akhir zaman.

Umat islam mesti sedar,dakwah kerana Allah selalu berhadapan dengan kekuatan konsep fikrah (ghazwul fikri) yahudi dan salibi,dalam penguasaan ekonomi tersistem ke arah kemelaratan umat yang kaya menjadi sangat tergantung pada belas kasihan pemodal sehinnga lahirlah masyarakat miskin dari kekayaan yang dibolot kaum kapitalis.

Situasi akhir zaman ini diikuti percaturan politik dengan membungkus demokrasi , kemanusiaan dan hak asasi yang pada dasarnya menjadi fobia terhadap islam yang berakhir dengan intimidasi bagi umatnya.

Di samping itu rata-rata umat islam di belahan dunia berselisih faham sesama sendiri dalam krisis ideology dan politik sehingga melemahkan kekuatan umat islam. Sudahlah umat islam lemah dan mundur dalam ekonomi,timbul pula rakyat memberontak melawan kerajaan atas alasan kerana memerintah dengan kuku besi dan kezaliman.

Sudah sampai masanya umay islam bersatu padu memperkuatkan kekuatan dalam mewujudkan umat yang terunngul sebagaimana yang dimaksudkan oleh nabi Muhammad s.a.w menerusi penghayatan maulidur rasul setiap menjelang 12 rabiulawal.




-petikan dari sinar harian edisi 14 Februari 2011-

Read More..

selamat tinggal!!

arghhhh...
aku paling benci nak ucap slamat tgal kat fmly2 aku...
aku x suke perkataan tue...
ayat tue akan wat aku ase sedey.....

arghhhhh...
xnak balik kampus....
xnak balik..
nak stay kat umah....

tolongggggggg.............
aku yang dalam kesedihan....
Read More..

pengalaman ku....

pepagi nie aku terdetik nak ceritakan pengalaman semalam ku....
dan cerita itu adelah berkisar tentang pengalaman berkaraoke di khalayak...
tahukah anda ape itu khalayak??
khalayak = orang ramai la/public...
(cam skema lak kan ayat update blog pepagi nie)

kisahku : aku just nak gtau n share je ngan korg....

semalam aku ajak la mbr baru aku hang out...fes tue aku ajak la nie mase ngah chat kat fb..aku ajak die kua..ingatkan die men2 nak kuar ngan aku,upe2 nyer seyes...aKu pun malu gak an..ye r aku ne penah jumpe die...chat pun lam fb je....(aku nie kan jenis pemalu skunk..wah poyo je..hahahaha)...

aku ajak ar die lepak2 kat mall...then die ckp nk karok...perghh,aku trus ckp xnk..malu la kot aku.. law ngan mbr2 yg aku da biase xpe r..nie bru je nak jumpe....malu + segan la aku...
aku ajak men boling die ckp x pandai..then die lak ajak aku men snuker..perghh,lagi la aku x reti..silap2 patah batang snuker tue dapat kat aku..huhu...then bincang punye bincang,last skali gi gak karok...aku pun follow je la..coz aku ingat karok lam box or lam bilik an...skali korg taw x, ade gile karok depan org ramai...perghh...malu doe...tue la fes tyme aku masok karok open... karok depan public...menggigil satu badan aku nie...yang xley bla nyer,lagu fes aku nyanyi lagu akim-bengang...xpernah aku karok lagu tue tetibe smlm ley karok...adui....yg lagi best,ngah syiok sgt nynyi lagu faizal tahir - mahakarya cinta tetibe sgt blakang...yg tue okey agi..pas nyny lagu faizal aku nk p toilet..aku pun ngan slamber la an..letak mic kat mic stand aku pun straight terus nak ke toilet...tetibe bunyi "gedegang"..aku ase pale aku sakit...perghh...malu gile aku mase tue,sume yg ade lam karok 2 pandang kat aku...korg taw kenape..ade ke gile aku bley x pasaan pintu cermin kace tue...ngan slamber aku jalan n trus langgar pintu tue...bengong jap pale aku.. tuela pengalaman aku : masok karok open + langgar pintu kace...

pape pun xpe...aku enjoy sesgt semalam thanx kat kwn2 bru aku....shikh mohd daniel firdaus n arien emcy
Read More..

exam oh exam!!..

sedari aku dari tido pagi nie aku rase sangat sedey berdebar n macam2 agi ar..
padahal semalam baru je kuar hang out ngan kengkawan g karok....
nape la aku ley ase cam nie lak pepagi nie...
myb sebab esok da nak exam kot..

maybe la kot aku isaw an...
perghh,nak carry 7 paper..bukan senang beb..
cam2 kene ingat...
da la sume fakta....
adoyai...
masalah..masalah...

maybe kali nie hati aku lebey nervous kot pk sal exam..
coz ye r,pointer sem lepas da la drop gile-gile..
sib bek CGPA ok agi..law CGPA sem lepas pun drop,nangis la aku jawab nyer...

benda paling mendebarkan bagi aku adalah pointer..
aku hope sangat sem nie pointer aku naik n CGPA aku stay agi cam sem lepas...
nak nangis doe setiap kali pk sal exam n pointer...
aku isaw lak xley nak fokus....
cemas,resah,gelisah sume ade...

esok da nak exam...
aku hope sesangat paper esok lebey senang...
hope sangat ape yang aku study masih kekal lam ingatan aku nie..
hope sesangat esok ley jawab..
hope sangat Allah permudahkan jalan bagiku...

arghhh....cemas nyer...
exam oh exam...
nape la exam kali nie lebey cemas dari biase....
Read More..

malu nye aku...

hahahaha...
memalukan diri tol ade ke patot bley mati enjin kete mase benti kat traffic light..
dala mase tue lampu hijau...
abis sume kete kat blakang nie bunyi kan hon...
buat bising lak dorang kat blakang tue..
aku yg ngah try nak start enjin nie ketawe n wat x taw jerk...
bila enjin kete da idop..lampu lak merah..

aku try usya kete kat blakang aku tue..
bapakk jauh nye die benti..
hahahhaa...
aku ketawe je tgok die...

pas lampu da hijau aku pun pe ag pecut la...
kot2 die lintas aku an..
malu doe...

Read More..

"Delete 14" februari dari minda kita

Apa istimewanya tanggal 14 Februari? Ia disambut dengan penuh kegembiraan oleh sebilangan besar rakyat dunia pada masa kini. Saban tahun, ramai tertunggu-tunggu akan tibanya tarikh tersebut. Kononnya ia adalah hari kekasih yang mana merupakan detik yang tepat buat pasangan yang hangat bercinta meluahkan rasa kasih dan cinta sesama mereka. Tidak kira dalam bentuk apa sekalipun, asalkan hasrat hati mereka tercapai.

Jika diperhatikan, budaya menyambut hari kekasih ini sudah mendapat tempat dan begitu popular dalam kalangan masyarakat kita termasuklah yang beragama Islam. Ia lebih tertumpu kepada golongan remaja biarpun ada dalam kalangan kita yang sudah berumahtangga sekalipun turut sama meraikan.

Menyimpang

Hari kekasih begitu sinonim dengan pemberian hadiah berupa coklat dan bunga mawar merah. Ia adalah lambang kasih sayang yang sangat istimewa yang diberikan. Bunga mawar dipersembahkan dalam hiasan dan balutan yang cantik manakala coklat pula disampaikan dengan bentuk dan kotak yang menarik sama ada berbentuk hati dan sebagainya. Tidak cukup dengan hadiah, ada yang meraikan dengan makan malam istimewa dan juga 'pembuktian' ketulusan cinta yang dibina. Walaupun ia jauh sekali menyimpang daripada budaya dan syariat umat Islam, namun kerana nafsu, ia dikira 'halal'.

Hari ini, umat Islam terpaksa berhadapan dengan pelbagai bentuk ancaman sama ada dari sudut budaya mahupun agama. Kita telah dijajah dari keseluruhan cara hidup, mentaliti, kelakuan dan juga amalan kerohanian yang sudah boleh dilihat adanya percampuran dengan unsur-unsur dari barat. Jadi, tidak hairanlah jika sambutan yang diraikan oleh golongan kristian turut sama disertai oleh umat Islam yang mudah terpengaruh.

Justeru, hari kekasih langsung tidak ada dalam sejarah Islam. Malah Islam sentiasa bersifat universal dan tidak dibatasi waktu, tempat,objek dan juga motif untuk menunjukkan kasih sayang. Hal ini sesuai dengan hadis Rasulullah SAW yang bermaksud, "Cintailah saudara se-Islam seperti kamu mencintai dirimu sendiri." (Riwayat Bukhari). Jadi ikutan siapakah hari kekasih ini? Apabila kita leka, kita secara tidak langsung akan meminggirkan suruhan agama dan lebih kepada mengikut hawa nafsu dan mencari keseronokan hidup. Tanpa kita sedar, rupanya kita menyambut hari pemujaan penganut kristian.

Asal-usul Hari Kekasih

Menurut catatan sejarah, pelbagai kisah yang diceritakan mengenai asal usul sambutan hari kekasih ini. Ada yang mengatakan, sebelum abad ke-17 masihi, masyarakat Rom meraikan Hari Valentine pada 14 Februari setiap tahun sebagai hari mencintai tuhan atau patung pujaan mereka. Manakala dalam penceritaan lain, hari kekasih ini diraikan oleh penganut Kristian yang memuja seorang paderi bernama St. Valentine dengan menganggap beliau seorang yang mulia kerana sanggup berkorban dan mati demi kasih sayangnya terhadap agama Kristian dan penganut-penganutnya. Walau apa pun, jelas sekali ia langsung tiada kaitan dengan hari kebesaran buat umat Islam untuk turut sama meraikannya.

Allah telah berpesan kepada hamba-Nya, amal buruk jangan dikerjakan tidak kira dalam apa jua bentuk kelakuan sekalipun tetapi manusia sering melakukan sebaliknya. Apa-apa yang dilarang, itulah yang dibuatnya. Sama ada disebabkan ceteknya ilmu agama atau kerana terlalu mengikut hawa nafsu, jawapannya ada pada diri sendiri. Yang pasti, sambutan hari kekasih sudah menjadi trend dan mereka yang tidak meraikannya dipandang kolot dan 'out dated'.

Hakikatnya, sifat manusia ini lemah. Mudah terpengaruh dengan anasir-anasir jahat yang sengaja ingin memusnahkan dan melemahkan pegangan umat Islam. Golongan yang tidak senang dengan kehebatan Islam cuba merosakkan budaya dan akidah walau dengan apa cara sekalipun. Jika kita perhatikan, sebelum tiba tarikh 14 Februari, sebilangan besar media massa di seluruh dunia berlumba-lumba menyiarkan tentang kemeriahan menyambut hari kekasih, pasaraya dan pusat membeli belah pula membuat promosi besar-besaran dari segi hiasan, potongan harga dan juga tayangan filem-filem cinta bagi membesarkan lagi sambutan hari kasih sayang ini.

Sebagai umat Islam yang diwajibkan patuh pada ajaran Islam dan berpegang kepada al-Quran dan as-Sunnah, tinggalkanlah perbuatan yang sia-sia ini. Ia bukanlah hiburan yang boleh mengembirakan hati kita malah memesongkan akidah. Kita wajar tahu yang beramal mengikut sesuatu yang bertentangan dengan suruhan Allah itu boleh menjejaskan akhlak, akidah dan juga keimanan kita terhadap Allah SWT.

Tiada istilah menyambutnya sekadar suka-suka. Keterlibatan kita dengan sambutan hari kekasih yang jelas khusus untuk golongan kristian sudah dikira salah malah jatuh kepada perkara haram kerana menggalakkan pasangan berdua-duaan dan menyalurkan rasa kasih sayang diluar batas syariat. Walau bagaimanapun, bagi yang sudah berkahwin, amat digalakkan berkasih sayang tetapi janganlah membesar-besarkan tarikh 14 Februari sebagai hari yang istimewa buat diri dan pasangan tetapi jadikan setiap hari adalah hari kekasih. Selain memperolehi kebahagiaan, kita juga diberi ganjaran pahala di atas amal kebaikan yang dilakukan setiap hari.

- Artikel iluvislam.com

Read More..

Chat Room...