Kau Sahabat,Kau Teman !!

Like Me !!

silalah klik ...

Global Promotion Alliance

Disebalik April Fool

Sejarah April Fool BUAT RENUNGAN & PEDOMAN KITA SEMUA !!! Assalamualaikum wbh. Ikutilah cerita sedih di sebalik April Fool's Day sebagai renungan bersama. Setiap kali menjelang 1hb April, sesetengah orang kita begitu taksub dengan budaya 'pandang kebarat'. Berbalik kepada perayaan April Fool's Day ini, adalah ia mula dirayakan sewaktu kejatuhan kerajaan Islam di Sepanyol. Setelah bertapak berkurun-kurun lamanya di Granada , Sepanyol, kerajaan Islam akhirnya runtuh diserang tentera-tentera Kristian.
Penduduk-penduduk Islam diSepanyol (Moors) terpaksa berlindung di dalam rumah masing-masing untuk menyelamatkan diri. Tentera-tentera Kristian bagaimanapun tidak berpuas hati dan berusaha untuk menghapuskan orang-orang Islam dr Sepanyol.
Penduduk-penduduk muslim ini, diberitahu bahwa mereka boleh berlayar keluar dari Sepanyol dengan selamat bersama-sama barang-barang keperluan mereka dengan menggunakan kapal-kapal yang berlabuh dipelabuhan. Orang-orang Muslim yang risau sekiranya tawaran tersebut merupakan suatu penipuan, telah pergi keperlabuhan untuk melihat kapal-kapal yang dimaksudkan.
Setelah berpuas hati, mereka membuat persiapan untuk bertolak. Keesokan harinya (1April), mereka mengambil semua barangan yang telah disiapkan menuju ke perlabuhan.
Pada masa inilah pihak Kristian mengambil kesempatan untuk menggeledah dan kemudian membakar rumah penduduk-penduduk Islam ini.
Mereka juga tidak sempat untuk menaiki kapal kerana semuanya dibakar. Pihak Kristian kemudiannya menyerang kaum muslim dan membunuh kesemuanya, lelaki, perempuan, serta anak-anak kecil. Peristiwa berdarah yang menyedihkan ini kemudiannya diraikan oleh tentera Kristian.
Keraian ini akhirnya dirayakan setiap tahun bukan sahaja di Sepanyol tetapi juga di serata dunia.
Yang menyedihkan, orang-orang Islam yang jahil mengenai peristiwa ini turut meraikan April Fool's Day tanpa menyedari mereka sebenarnya merayakan ulang tahun pembunuhan beramai-ramai saudara seIslam mereka sendiri.
Semoga Allah sentiasa membuka pintu taubat untuk kita.
Read More..

23 MAC 2011 siri 2

salam sahabat...
hari ini aku ase tol2 tenang walo pun air mate aku nak mengalir..
tenang sangat aku rase bile aku dapat ziarah kubur arwah anis fadli n hafiz kasim..
setiba je aku kat perkarangan kubur hati aku sayu jer..
sampe la aku masuk ke dalam kawasan kubur..
air mate nie terase cam nak berguguran jatuh tapi aku tahan jerk...

melihat keadaan wani mase kami membace surah al-fatihah terase cam laju je air mate aku nak turun tapi aku tahan aku xnak nangis depan makan kubur...

tapi aku rase lega setelah skian lame aku nak g ziarah kubur mereka akhir n ya aku dapat jugak pergi hari ini ...
thanx kat waniey coz ko sudi teman aku k...
kite same2 merindui mereka...
Read More..

23 MAC 2011

salam semua nya..
terdetik hati aku bangun awal pagi hari ini untuk aku update entri yg agak2 sedey..
agak2 korg,korg bosan x bace entri aku..
mst byk yg sedey an dari yg eppy..
da nak wat camne...
bnda yg eppy susa nak dpt
tp, law bnda yg sedey seng je..
nie la kehidupan kann....

entri aku ni rangkuman cite dari 21 mac lepas sampe la hari ni 23 mac 2011...
nie la hari2 terakhir aku dapat online dapat hang-out ngan kengkawan aku kat kuantan nie...

21 mac 2011(isnin) :
pada hari nie aku kua jumpa ngan waniey n luth kat galing kem..
perghh,mmg lame la aku x jumpe dorg nie..
bile da dpt jumpe bapak la eppy nye aku rase...
aku kua jumpe dorg kul 5.30 - 7.00
walo pun kejap je tp ok la janji ak dpt jumpe dorg...

malam nye lak aku kua ngan mbr aku...
die amik aku kat uma...
janji kul 9 tp kul 9.30 kua..
tp xpe la at least dpt kua gak kan..
hah, kua ngan die x yah nak ckp ar balik kul 5 pagi..
gile x gile kann...
mane x nyer...
fes die bawak aku gi makan eskrem kat baskin robin..
da la g sane mase da nak tutup..
we all je last customer dorg...
pas tuh g pusing2 town sambil makan eskrem lam kete...
then gi cari kedai makan nak mam lak an..
punye la lame agak2 sejam gak la nak cari...
die ckp nie sebab aku la nie coz die nak tunaikan hajat aku..
sanggup la die pusing2 town nak cari kedai makan yang ade jual char kueh teaw..
perghhh,bapak la tacing nyer aku..:terharu
member sanggup wat gini..
maybe aku anggap die cam abg aku kot..
pusing punye pusing we all g la makan kat coffee street cafe..
bapak la lame stay kat situ sampe nak tutup da kedai tuh baru we all balik...
mane x nyer we all stay kat situ luh pas makan..
stay for online...maklumlah free wifi kann...
then lam kul 3 pagi we all balik...
for the last day before aku blik kolej aku stay la tido kat uma die..
coz we all balik dari town tuh trus g uma die..
xkan aku nak suh die patah belakang balik nak anta aku balik uma an..
lagipun aku x bawak kunci rumah...
tido la uma die..
gile mak x letih..
22 bangun tido kul 12 tgh hari..
dengan die2 skali gi keje lambat...
pape pun memg best ar hari tuh..
best giler.... :D

22 mac 2011 (selasa) :
pada hari nie aku kua ngan Yana...
we all hang-out pusing2 town then gi makan kat McD teluk chempedak...
aku cakap kat die aku nak g tengok pantai before aku balik...
then die ckp ikot je la nak g mane coz bukan die yg drive aku yg drive..
we all jejln kat pantai teluk chempedak :bwthen gi makan..
one set fun fries,one set nugget,eskrem sundae,bubur mcd n mcflurry..
mmg best la mkn waktu2 senja camnie ngan angin sepoi2 bahasa..
fuh,masyuk abes...
kul 8 baru balik uma...

23 mac 2011 (rabu) :
huhu,bile masuk arini je agak2 sedey la..
coz maybe nie last update entri kot..
n last online...
x esok luse aku nak blik da..
pas nie da praktikal mmg susa ar nak online salu..
uwaa....=(( sedey nyerr...
rase cam x nak balik jerk..
hari nie pun bangun tido awal coz nak pack barang2 nak balik..
jap g nak gi uma nenek aku ag..
nak wish goddbye..
=((.. x suke nak wish goodbye..ia buat aku nak nangis...
pas nie susa da nak jumpe kengkawan sume...
=((
sedey...sedey...sedey...

=((=((=((

bile la bley jumpe korg ag ek...
agak2 3 bulan dari skunk la aku dapat jumpe korg semula...
kepada they all yg aku x dpt nak jumpe n kua hang-out sesame..
im sorry myb next tyme kot we hang-out together..
we still have tyme kan..
cume mase n keadaan jerk yg menentukan..
pape pun syg kat korg yg da realisasikan impian aku selame aku balik cuti nie..

thanx to :

boy
kemal/akhmal
luth
yana
emma
ieda
azie
sha
dayah
baby/fara

thanx a lot...
love u guy :love
:tq

bak kate JT kan
biase la manusia datang dan pergi..
yang baru datang yang lame pergi...

cam situasi aku nie la...
bukan setakat nie je aku dapat jumpe dorg
nnt bile aku balik cuti dapat jumpe lagi..

da la kot sampe sini je la aku cite..
t panjang2 ngarut lak..
sedey biakan berlalu..
gembira biarkan ada...
sekian..wassalam :bw
Read More..

hang-out siri 2

assalamualaikum sume..
n3 kali nie adelah sambung dari n3 hang-out yg beberape hari lepas..
kali n3 hang-out siri 2 nie sedey ckit r td n3 hang-out dulu tuh..
law n3 hang-out yg fes tuh QQ eppy coz dpt lepaskan sume gian QQ yg terpendam
tp n3 hang-out siri 2 nie agak2 tacing la..

napekah ??

semalam QQ hang-out ngan kengkwn yg da bebulan x jumpe kan coz memasing bz n stay jejauh dari kuantan...mmg agak lame lah x jumpe tuh..bile da dpt jumpe blik smlm mmg sonok gile r..
g memakan sesame,g rerewang kat lam mall tuh,perghh penat x yah nak ckp lah..twaf satu mall tuh,n lastly we all karok...
karok mmg wajib la law tiap kali hang-out...
we all book karok then masok bilik..
perghh,masok2 je sume cam gile coz lame an x karok sesame...
ngah2 karok mbr gul QQ ckp nie last la kite dpt karok sesame coz pas nie kite x dpt jumpe da..
agak sentap gak la QQ dgr mase ngah nyny tuh kan...
QQ tnye nape..
die ckp : yela pasnie aku da nak pindah JB xley la kite nak kua ag camni,pas kite grad sume da keje lg susa nk jumpe...

QQ yg dgr die ckp cam tuh trus sedey...
lagu perpisahan terakhir QQ nyny kan lagu hanya kau yang mampu kat die..
pergh,,tacing gile mase nyny lagu tuh...
bile sume da nak blik n kua dari mall..QQ mmp tengok je kwn2 gul lain peluk die...
sedey wey..aku xley tgok pmpn nangis nie...tersentuh..jiwa lembut aku nie..simpati kat gul...

n at last QQ anta die balik uma die..we all beborak kejap...agak lame la sampe org azan maghrib baru QQ gerak blik uma...sepanjang borak ngan die tuh tahan je sedey,lg tambah sedey bile QQ da nak blik die ckp bg la kate2 semangat kat aku...QQ ckp x taw nak ckp ape da..juz one can i say "semoga berjaya lam hidup"...

benci la pasaan sedey...lagi2 law nak update n3 mase mood ngah x tentu nie..ayat n3 nie mst bebelit..uwaaa...hilang lagi kawan baik....jauh da die stay pas nie..susa nak jumpe...
da la xmo da ckp pepjg...
wassalam
Read More..

kekasih idaman

assalamualaikum sume..
entri QQ kali nie nak cite sal kekasih idaman..
xtaw nape terniat nak wat entri sal kekasih idaman...
maybe sejak online pagi tadi sampe tengah hari sblm solat jumaat , dak2 kat BCR tuh asyik ckp sal kawen jerk...lg2 si JT tuh (Jejaka Terhangat) cakap sal tanggung jawab suami la isteri la,suami kene pandai masak la ape la...dari tuh la ptg nie QQ nak wat entri sal kekasih idaman QQ bak kate lain Wanita / isteri idaman lah...

lam islam pun menggalakkan kite kahwinkan dari kita terjerumus ke kancah kemaksiatan...

ok la x nak ckp panjang2 sgt la...

QQ nie xde la memilih juz nak cari someone yg ley memahami hati n pasaan QQ n ley kongsi susah senang same2..

kekasih idaman QQ :

1. islam
2. iman
3. ihsan
4. solat
5. pakai tudung
6. baik hati
7. memahami
8. jaga hati famili die n QQ (x jage hati QQ pn xpe,janji jage hati mak ayah)
9. pandai masak of coz
10. rambut panjang (bawah bahu sikit je)
11. pakai heel (kasut tinggi la org melayu ckp)
12. tahu jaga maruah diri n QQ

rase nyer stakat nie je kot..law pasnie jodoh yg QQ time tuh xde lam list nie...akan QQ pertimbangankan n hargai jugak die coz syg kat QQ kan..cam org ckp la..kite kene time walau ape pun jodoh kite..pendek kate time pasangan kite seadanya....

wassalam..


Read More..

hang-out

huh,penat nyerrr...
perghh!! bapak penat nyer,seharian jejalan ngan kwn ku kemal....
akhirnya,aku dapat gak lepas gian aku...

arini saje sume gian aku dapat aku lepaskan...

1. aku dapat men boling...
perghh!!! bapak la lame nyer aku x men boling..
ade la dekat 3 bulan aku ase....
lame tuh,law dulu tiap2 mgu dapat men boling..
pendek kate sebulan tuh 2 3 kali la kua men boling...
fes2 aku ingatkan aku kalah...coz mule2 baling je masuk longkang...
tp at last aku menang gak...
hah!!dapat strike kann...eppy la..
lame x men lame la x rase feel strike tuh....
nie la jatuhan pin yg aku dapat

hanya 107 mate je yg mampu aku dapat..coz fes2 td masuk longkang....

yang kedua :

ape ag,gian karok la....naik gile aku melalak lam bilik karok tuh tadi..
10 lagu aku bedal ..gile x gile kan....yela nak enjoy ngan kawan yg da lame x jumpe tuh...

gian yang last yg da lame aku pendam :

tengok wayang la...gile duk blaja kat kelantan tuh satu wayang pun xde..
bosan kot...nie da alang2 balik cuti..aku spent la mase nak tengok movie...
mmg respect la KRU wat cite HIKAYAT MERONG MAHAWANGSA tuh..
terbaik dari ladang lah...
tabik spring!!!..
cite melayu berwajah inggeris..
cam tengok cite omputih la plok td tuh...


pasnie da x gian da kot..coz sume gian yg terpendam sume da termakbul...
pd korg yg x tgok ag cite nie cepat la tengok..
best!! (^_^)
Read More..

Siti Safiyyah Salihah

assalamualaikum sume...salam sejahtera....
entri kali nie aku terdetik nak cerita sal SS (Siti Safiyyah Salihah)....
ko tertarik nak tulis sal SS kali nie..
aku x taw nape??

maybe sbb since kali pertama aku join BCR nie ... die la satu2 nyer kawan gul yg agak2 rapat ngan aku...agak rapat2 ye....agak jer..nak rapat sangat pun xley we all stay agak jauh...x gitu SS ? ..

ape yg aku ley katakan sal SS nie kan....

SS nie sorg yg baik hati...
die salu gak bagi kate2 semangat kat aku..
banyak bg tunjuk ajar kat aku sal belog nie...
aku dari yg x taw pape sikit sebanyak aku dapat tau....
inilah nilai murni yang ade kat seorang wanita bernama

"Siti Safiyyah Salihah"

yg bagus nyer SS nie,die x minx dipuji pun..
sentiase memberi tanpa meminta...
keikhlasan tuh sentiase ade di mane?..
ade kesungguhan...
yg penting peramah...

tu yang membuatkan aku suke berkawan ngan die nie..
memahami setiap ape yg berlaku kat kwn2 die..
aok mmg terbaik la SS ...
x sia-sia koi kenal ngan aok nie..
btw,thanx yerk aok sudi kawan ngan koi....



Read More..

Hati Saya Ada Awak

Read More..

Chat Room...