Kau Sahabat,Kau Teman !!

Like Me !!

silalah klik ...

Global Promotion Alliance

thanx mak ...

assalamualaikum semua...
hari ni ake ase eppy sgt coz i cant believe it mak belikan aku cincin silver 925...
mak cakap cincin nie kire adiah ari jadi aku dulu...
even bufday aku da 2 bulan berlalu but im appreciate that..
ase wow!!..
mak belikan cincin silver...

hari ni gak mak realisasikan impian aku..
korg nak tahu ape yg aku idamkan...
huhu...
yang aku mahu : A.B.C + sup ayam...
hahhahah...
bley ngidam lak air batu campur n sup ayam an..
bese la lame x blik hometown...
rindu ngan family an...

terharu sangat ..
but, happy....
thanx mak..

nie lah cincin baru aku tuh :

Read More..

Apakah itu Medical Lab. Technology

assalamualaikum semua..
hari nie aku tertarik nak update entry aku ngan tajuk nie...
idea nie datang sejak aku mesej ngan nina semalam...
seorang dak matrik yg menanyakan tentang jurusan yang aku amik sekarang...
Diploma teknologi makmal perubatan atau lam BI nye Medical lab. technology...
nina ckp cam best jerk course nie...
bukan nina sorg je ckp cam tuh org lain yg tnye pun sume ckp "wow,great!"

bagi aku boley tahan la susanye...
mane nak ingat darah,parasit,fungus,bakteria,virus bnyk derr...
tu xpe...yg plg x teringat name penyakit lagi...
law setakay denggi ok ag..
bile da masuk cancer servik,blood transfusion n bagai2 la...

law nak kate best mmg la best tp berisiko skit la...
silap2 patient yg x berpenyakit kita terekod dia ade penyakit alamat nyer kene sue la kite + gantung keje ag...

bia aku gtau korg ttg course nie ek..

PENGENALAN

Medical Laboratory Technology (MLT) adalah ahli penting daripada pasukan perubatan kerana amalan perubatan moden sangat bergantung pada hasil keputusan labaratory.
MLT bertanggung jawab untuk memberikan hasil labaratory yang tepat dan membuat diagnosis penyakit MLT melaksanakan pelbagai Prosedur, analisis dan
investigartions labaratory pada sampel rangkaian dan cecair tubuh seperti darah dan urin.

ANTARA SUBJEK YG DIAJAR

Year 1 (Sem 1 & 2)

- Biology manusia (struktur anatomi manusia)

· Biochemistry ( karbohidrat,enzim dll)

· imunology ( komplemen,antibodi dll)

- instrumentasi makmal ( alat radas makmal)

- kimia asas (mole,molecule)

Year 2 (Sem 3 & 4)

· imunohematology ( blood transfusion dll)

- hematologi ( anemia,talasemia dll)

- histopatology ( kajian ttg cell dan tisu yg malignant/cancer)

- sitology ( kajian ttg cancer servik )

- parasitologi ( kajian ttg parasit )

- mikrobiologi ( kajian ttg bakteria,virus,fungus,parasit - detect TB,SIFILIS,GONOREA, dll )

- patologi kimia ( detect batu karang , glukose dll )

Year 3 (Sem 5 & 6)

· Clinical Chemistry

· Histopathology and Cytology

· Hematology & Blood transfusion

· Microbiology & Parasitology

· Principles of Laboratory Practice

*pendek kate tahun 3 nie tahun akhir ( Praktikal Penuh kat klinik / hospital )


PELUANG KERJA

- Perkhidmatan · sektor-dalam kesihatan rumah sakit dan makmal diagnostik

· Pengajar dan makmal - perkhidmatan sokongan di perguruan tinggi dan universiti
· Penyelidikan - di universiti-universiti dan pusat-pusat penyelidikan
· Industri dan sektor pengurusan


Ape yg best jadi MLT nie :

1. kita dapat kaji penyakit even penyakit kita sendiri

2 kita leh wat uji kaji untuk detect penyakit

3. dapat kaji semua jenis penyakit. antaranya HIV , SIFILIS, GONOREA, CANCER SERVIK ( t aku ley kaji utk bini aku huhu)

4. mencabar dan enjoyable..


nie hanya sebahagian law nak rasa camne feel jadi MLT try la isi form k...

daaaa....

nina -

-qarl qhairiey-

salam (^_^)



Read More..

Cinta Seorang Lelaki

lamenyer lah rase nye x update belog...

tetibe hari ni lak terdetik nak update entry...

sebenarnye aku teringat tentang cinta..

n aku terus google search tentang cinta seorang lelaki...

walopun entri ni copy paste tp aku tetap nak publish gak..

coz aku nak gtau pasaan seorang lelaki bile da jatuh cinta...

jom la sesame kite bace entri ni ek :

Bila lelaki benar2 jatuh cinta dan setia pada kekasihnya dengan ikhlas, perubahan sikapnya amat mengejutkan. Hati lelaki yg dianggap keras selama ini, tiba2 secara semulajadi menjadi selembut kapas apabila sudah jatuh cinta dgn relanya. Bahkan lelaki yg mabuk cinta sanggup berkorban dan buat apa sahaja utk kekasihnya.Sekeras manapun hati lelaki ia akan mengalirkan air mata apabila hatinya dilukai. Utk melihat lelaki menangis amatlah payah.

Diantara tanda2 lelaki yg jatuh cinta dgn hebat ialah:

1. Dia bersungguh2 melakukan sesuatu utk kekasihnya dgn rela bukan krn terpaksa.
2. Dia sentiasa ingin menghiburkan kekasihnya dan berubah menjadi orang yg kuat bercakap.
3. Dia byk menasihati kekasihnya kerana dia amat menyayangi kekasihnya.
4. Dia berusaha mengongkong kebebasan kekasihnya krn perasaan cemburunya yang meluap-luap.
5. Dia sentiasa takut kehilangan kekasihnya.
6. Dia sentiasa mengawasi pergerakan kekasihnya krn dia sentiasa berasa curiga.
7. Dia tidak suka ada lelaki lain rapat dgn kekasihnya.
8. Dia mudah merasa cemburu dan sensitif apabila kekasihnya tidak menumpukan sepenuh perhatian kepadanya.
9. Adakalanya dia seperti seorang anak kecil yang meminta perhatian krn dia mahu kekasihnya melayannya lebih dari org lain.
10. Dia menjadi org yg paling rajin dan sanggup membantu kekasihnya melakukan apa saja.
11. Dia pandai merajuk hati krn ingin dipujuk oleh kekasihnya.
12. Dia akan mengelabah apabila kekasihnya berjauhan daripanya terlalu lama.
13. Dia sentiasa mempastikan keselamatan kekasihnya.
14. Dia mementingkan kekasihnya daripada dirinya sendiri.
15. Dia kerap bertanya adakah kekasihnya mencintainya krn dia merasa kasihnya lebih kuat drpd kekasihnya.
16. Dia tidak akan melayan perempuan lain yg tidak ada urusan penting dengannya.
17. Dia cuba meluangkan lebih byk masa dgn kekasihnya walaupun terpaksa menunggu kekasihnya dgn sabar.
18. Dia membanggakan kekasihnya di depan org lain.
19. Kalau ditinggalkan oleh kekasihnya, ia akan berasa serik dan tidak percaya dgn cinta perempuan lain namun dia sentiasa mengharap kekasihnya kembali kepadanya.
20. Apabila timbul org ketiga, dia akan hilang akal dan sanggup berbuat apa saja untuk merebut kembali kekasihnya.
21. Dia menganggap kekasihnya sebagai org yg paling dipercayainya dan sanggup menyerahkan harta walaupun nyawanya sendiri.
22. Dia tidak akan berlaku curang kepada kekasihnya namun jikalau dia dia berbuat demikian itu bererti hatinya belum 100 peratus mencintai kekasihnya.
23. Bukan semua lelaki sanggup menitiskan airmata hanya untuk seorang perempuan.

Read More..

Chat Room...