Kau Sahabat,Kau Teman !!

Like Me !!

silalah klik ...

Global Promotion Alliance

Apakah itu Medical Lab. Technology

assalamualaikum semua..

hari nie aku tertarik nak update entry aku ngan tajuk nie...
idea nie datang sejak aku mesej ngan nina semalam...
seorang dak matrik yg menanyakan tentang jurusan yang aku amik sekarang...
Diploma teknologi makmal perubatan atau lam BI nye Medical lab. technology...
nina ckp cam best jerk course nie...
bukan nina sorg je ckp cam tuh org lain yg tnye pun sume ckp "wow,great!"

bagi aku boley tahan la susanye...
mane nak ingat darah,parasit,fungus,bakteria,virus bnyk derr...
tu xpe...yg plg x teringat name penyakit lagi...
law setakay denggi ok ag..
bile da masuk cancer servik,blood transfusion n bagai2 la...

law nak kate best mmg la best tp berisiko skit la...
silap2 patient yg x berpenyakit kita terekod dia ade penyakit alamat nyer kene sue la kite + gantung keje ag...

bia aku gtau korg ttg course nie ek..

PENGENALAN

Medical Laboratory Technology (MLT) adalah ahli penting daripada pasukan perubatan kerana amalan perubatan moden sangat bergantung pada hasil keputusan labaratory.
MLT bertanggung jawab untuk memberikan hasil labaratory yang tepat dan membuat diagnosis penyakit MLT melaksanakan pelbagai Prosedur, analisis dan
investigartions labaratory pada sampel rangkaian dan cecair tubuh seperti darah dan urin.

ANTARA SUBJEK YG DIAJAR

Year 1 (Sem 1 & 2)

- Biology manusia (struktur anatomi manusia)

· Biochemistry ( karbohidrat,enzim dll)

· imunology ( komplemen,antibodi dll)

- instrumentasi makmal ( alat radas makmal)

- kimia asas (mole,molecule)

Year 2 (Sem 3 & 4)

· imunohematology ( blood transfusion dll)

- hematologi ( anemia,talasemia dll)

- histopatology ( kajian ttg cell dan tisu yg malignant/cancer)

- sitology ( kajian ttg cancer servik )

- parasitologi ( kajian ttg parasit )

- mikrobiologi ( kajian ttg bakteria,virus,fungus,parasit - detect TB,SIFILIS,GONOREA, dll )

- patologi kimia ( detect batu karang , glukose dll )

Year 3 (Sem 5 & 6)

· Clinical Chemistry

· Histopathology and Cytology

· Hematology & Blood transfusion

· Microbiology & Parasitology

· Principles of Laboratory Practice

*pendek kate tahun 3 nie tahun akhir ( Praktikal Penuh kat klinik / hospital )


PELUANG KERJA

- Perkhidmatan · sektor-dalam kesihatan rumah sakit dan makmal diagnostik

· Pengajar dan makmal - perkhidmatan sokongan di perguruan tinggi dan universiti
· Penyelidikan - di universiti-universiti dan pusat-pusat penyelidikan
· Industri dan sektor pengurusan


Ape yg best jadi MLT nie :

1. kita dapat kaji penyakit even penyakit kita sendiri

2 kita leh wat uji kaji untuk detect penyakit

3. dapat kaji semua jenis penyakit. antaranya HIV , SIFILIS, GONOREA, CANCER SERVIK ( t aku ley kaji utk bini aku huhu)

4. mencabar dan enjoyable..


nie hanya sebahagian law nak rasa camne feel jadi MLT try la isi form k...

daaaa....

nina -

-qarl qhairiey-

salam (^_^)



4 comments:

  1. perghh aku dengar ade gy2 kat belakang tu pon dah rasa cam susah.. hoho

    ReplyDelete
  2. lepasan dak matrik nanti leh la ambik degree in biomedic . biomedic ni MLT juga . belajar lebih mendalam lah . okaii ?? hihihih ..

    ReplyDelete
  3. keri, pls pls buat pop up utk org komen ko. susahh la derr. heheh

    bangga pulak aku org explain psl mlt. selalunya mlt ni org xnpk. xhbs2 nurse2. huhu

    ReplyDelete

Chat Room...